Green Economy Παρασκευή 29/04/2022, 11:55
GREEN ECONOMY

Αγορά ρεύματος: Δεν θέλει αλλαγές η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αγορά ρεύματος: Δεν θέλει αλλαγές η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιμένει στο υπάρχον μοντέλο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η αρμόδια αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν εκτοξευτεί και αρκετές χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – ζητούν αλλαγές.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) ανέφερε σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ εξασφαλίζει «αποτελεσματικό και ασφαλή» εφοδιασμό υπό σχετικά κανονικές συνθήκες και πρέπει να διατηρηθεί ως έχει.

Παραδέχεται, ωστόσο, ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν ορισμένα έκτακτα μέτρα, για να βοηθήσουν τη Γηραιά Ήπειρο να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές.

Η Ε.Ε. δέχεται πιέσεις από πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, να μεταρρυθμίσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειάς της, επειδή οι τιμές-ρεκόρ του φυσικού αερίου έχουν συμπαρασύρει και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το μοναδικό, ολοκληρωμένο ενεργειακό μοντέλο αγοράς της Ε.Ε. για την ενεργειακή μετάβαση και για την επίτευξη μεγαλύτερης ενεργειακής ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Κρίστιαν Ζίνγκλερσεν, διευθυντής του ACER. «Θα ήταν κρίμα και αντιπαραγωγικό, εάν οι τρέχουσες πιέσεις με κάποιο τρόπο το ανατρέψουν αυτό».

Η αγορά αυτή τη στιγμή λειτουργεί με το μοντέλο «pay as you clear», όπου οι τιμές καθορίζονται σε καθημερινές εθνικές δημοπρασίες με βάση το κόστος της πιο ακριβής μονάδας ενέργειας που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης.

Το ACER υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό το μοντέλο και να αποφύγει να σπάσει τη σχέση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, κινούμενη προς ένα πλαίσιο μέσης τιμής, κάτι που ζητούν πολλές κυβερνήσεις.

Πέρυσι, η ενοποιημένη αγορά του μπλοκ οδήγησε σε οφέλη περίπου 34 δισεκατομμυρίων ευρώ (36 δισεκατομμύρια δολάρια) και ουσιαστικά βοήθησε στην εξομάλυνση της αστάθειας. Παρέχει επίσης «σήματα τιμών» που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αντί να μεταρρυθμίσουν ριζικά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη μετρά τρεις δεκαετίες, τα κράτη-μέλη θα ήταν καλύτερο να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της «πρωταρχικής αιτίας» του προβλήματος με το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον ACER. Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν προσπάθειες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, αλλαγή καυσίμου και αναζήτηση νέων πηγών εφοδιασμού από άλλες χώρες.

Ωστόσο, η έκθεση παραδέχεται ότι το τρέχον πλαίσιο «δεν έχει σχεδιαστεί για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ε.Ε.» και παραθέτει ορισμένα πιθανά παρεμβατικά μέτρα που το μπλοκ και τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν κατά τη διάρκεια μελλοντικών κρίσεων τιμών.

Μια «προσωρινή βαλβίδα εκτόνωσης» θα συνεπαγόταν την κανονική λειτουργία της αγοράς έως ότου οι τιμές φτάσουν σε παρατεταμένα υψηλό επίπεδο τιμών, που ξεπερνά ένα προκαθορισμένο όριο.

Η δημοσίευση της έκθεσης έρχεται μόλις μερικές εβδομάδες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλύψει το σχέδιό της για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τιμολόγια ρεύματος: Τι λέει η ΡΑΕ για την ρήτρα αναπροσαρμογής

Γ. Οικονόμου: Παρέμβαση στην τιμή του ηλεκτρικού, αν δεν υπάρξει απάντηση από Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News