Business & Finance Πέμπτη 28/04/2022, 19:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη 33 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία προς έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο

Στήριξη 33 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία προς έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο

Αίτημα για έγκριση παροχής 33 δισ. δολαρίων ως στήριξη προς την Ουκρανία υπέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο αμερικανικό Κογκρέσο. Στο πακέτο στήριξης περιλαμβάνονται τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια για όπλα, πυρομαχικά και άλλου είδους στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και 8,5 δισ. δολάρια σε οικονοική στήριξη προς την ουκρανική κυβέρνηση. Επίσης, 3 δισ. δολάρια δρομολογούνται για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και για την ασφάλεια τροφίμων.

Όπως δήλωσε σε διάγγελμα ο Μπάιντεν: «Βασικά έχουμε τελειώσει τα χρήματα – γι’ αυτό σήμερα, για να στηρίξουμε την Ουκρανία, στέλνω στο Κογκρέσο ένα συμπληρωματικό αίτημα προϋπολογισμού για να διατηρηθεί η ροή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία και να συνεχιστεί η παράδοση οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτή η χρηματοδότηση καλύπτει τις ανάγκες του στρατού τους κρίσιμους μήνες που έρχονται και αρχίζει η μετάβαση σε πιο μακροπρόθεσμα συμπτώματα ασφάλειας για να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα».

Ο ίδιος επίσης τόνισε μεταξύ άλλων: «Χρειαζόμαστε αυτή την έγκριση για να στηρίξουμε την Ουκρανία στην μάχη της για την ελευθερία. Το κόστος αυτής της μάχης δεν έιναι χαμηλό, αλλά το να υποκύψουν στην επιθετικότητα κοστίζει περισσότερο».

Ο Μπάιντεν πρότεινε επίσης τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών για να αποζημιωθεί η Ουκρανία. Επίσης, αναζητά όπως δήλωσε ο ίδιος περισσότερους τρόπους κατάσχεσης περιουσιακών στοιχέιων από τους Ρώσους, ώστε να αναδρομολογηθούν προς στήριξη στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως η αξία της στρατιωτικής βοήθειας που έχουν στείλει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από το τέλος Φεβρουαρίου ανέρχεται στα 3 δισ. δολάρια. Επίσης, εκτιμάται πως οι αμερικανικές αρχές έχουν κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών αξίας περίπου 30 δισ. δολαρίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται γιοτ, ελικόπτερα, κτίρια και έργα τέχνης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Όπλα 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία – Η νέα ενίσχυση

Κομισιόν: 3,5 δισ. ευρώ σε κράτη μέλη για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News