Κοινωνία Πέμπτη 21/04/2022, 17:56
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπάιντεν: Όπλα 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία – Η νέα ενίσχυση

Μπάιντεν: Όπλα 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία – Η νέα ενίσχυση

Επιπλέον 1,3 δισ. δολάρια σε όπλα και οικονομική στήριξη δρομολογεί για την Ουκρανία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως ανέφερε προ ολίγου σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα ζητήσει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας.

Oι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει ενίσχυση ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να προορίζεται για όπλα. Από το νέο πακέτο, τα 800 εκατ. δολαρια επίσης αφορούν την ενίσχυση σε όπλα. Πρόκειται για βαρύ πυροβολικό, drones, πυροβόλα τύπου Howitzers και πυρομαχικά.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η επικοινωνία με την Ουκρανία είναι συνεχής. Ωστόσο, ορισμένες λεπτομέρειες όσον αφορά την ενίσχυση προς την Ουκρανία δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο τώρα, όπου θα θέσουν τα θεμέλια για την επόμενη φάση του πολέμου. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και εταίροι μας κινούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται, τον εξοπλισμό που απαιτούν οι δυνάμεις της για να υπερασπιστούν το έθνος τους», σημείωσε ο ίδιος.

Σημείωσε επίσης ότι η μάχη του Κιέβου αποτέλεσε μία ιστορική νίκη για τους Ουκρνούς. «Ήταν μία νίκη για την ελευθερία που αποκτήθηκε από τον ουκρανικό λαό με πρωτοφανή βοήθεια από τις ΗΠΑ, τους συμμάχους και τους εταίρους μας», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο πλαίσιο του διαγγέλματος, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα δεχθούν έως και 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος.

Τέλος, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την πρόσβαση όσων πλοίων συνδέονται με τη Ρωσία στα αμερικανικά λιμάνια. «Αυτό σημαίνει ότι κανένα πλοίο που πλέει υπό ρωσική σημαία ή που ανήκει ή λειτουργεί από ρωσική οντότητα δεν θα επιτρέπεται να ελλιμενίζεται σε λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών ή να έχει πρόσβαση στις ακτές μας. Κανένα», τόνισε ο Μπάιντεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάιντεν συναντήθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ο Μπάιντεν κατηγορεί τον Πούτιν για «γενοκτονία»

Ανοίγει τα αποθέματα ο Μπάιντεν: Απελευθερώνει 180 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News