Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 20:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπάιντεν: Στρατιωτική στήριξη 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Μπάιντεν: Στρατιωτική στήριξη 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

«Οι ΗΠΑ θα στείλουν 800 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, λίγο μετά την ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου για άλλη μία φορά απηύθυνε έκκληση για περισσότερη βοήθεια για την αποτροπή της εισβολής της Ρωσίας.

«Ο αμερικανικός λαός απαντά στην έκκληση του Προέδρου Ζελένσκι για περισσότερη βοήθεια, για περισσότερα όπλα για την Ουκρανία», τόνισε, χωρίς όμως να ανταποκριθεί στο αίτημα Ζελένσκι για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν καταδίκασε την «αποτρόπαια» εισβολή που προκαλεί «αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο». Ο ίδιος έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί στρατιωτικά και να υπερασπιστεί το Κίεβο και άλλες πολιορκημένες πόλεις, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί επίσης να αποφύγει βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία και σε έναν ευρύτερο πόλεμο στην Ευρώπη.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι τα 800 εκατομμύρια δολάρια που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν ήταν μέρος του πακέτου δαπανών που υπέγραψε την Τρίτη και περιλάμβανε βοήθεια 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα βοήθεια 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, ενώ τον Φεβρουάριο, ενέκρινε ένα πακέτο όπλων 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα όπλα που παρασχέθηκαν στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνουν τουλάχιστον 600 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και περίπου 2.600 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται εξελιγμένα αντιπυραυλικά συστήματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν επίσης πέντε ελικόπτερα Mi-17, τρία περιπολικά και 70 άλλα οχήματα διαφόρων ειδών, καθώς και φορητά όπλα, τακτικό εξοπλισμό και στρατιωτικό ιατρικό εξοπλισμό, δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Τα όπλα προέρχονται από τα υπάρχοντα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, είπε ο αξιωματούχος, και μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, όπου αποστέλλονται μέσω ξηράς στη δυτική Ουκρανία. Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η ενίσχυση θα περιλαμβάνει και drones.

Επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στο Βέλγιο, προκειμένου να συναντήσει τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στην έκτακτη Σύνοδο στις 24 Μαρτίου, όπως επιβεβαίωσε χθες ο Λευκός Οίκος. 

«Επίσης, θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη Σύνοδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ώστε να συζητήσει τους κοινούς μας προβληματισμούς σε σχέση με την Ουκρανια, συμπεριλαμβανομένων των υπερατλαντικών προσπαθειών για επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους επηρεάστηκαν από την βία και για αντιμετώπιση άλλων προκλήσεων που ανακύπτουν από την κρίση», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki.

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Στις Βρυξέλλες για την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο τέλος Μαρτίου

ΗΠΑ: Θέλουμε να κάνουμε βήματα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News