Business & Finance Τρίτη 22/02/2022, 21:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάγγελμα Μπάιντεν για το Ρωσο-Ουκρανικό: Η πρώτη δέσμη κυρώσεων

Διάγγελμα Μπάιντεν για το Ρωσο-Ουκρανικό: Η πρώτη δέσμη κυρώσεων

Ακριβώς 24 ώρες μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου προς τον ρωσικό λαό, στο οποίο ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ουκρανικών επαρχιών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακολουθησε ανακοινώνοντας τα αντίποινα των ΗΠΑ.

Ποιος δίνει το δικαίωμα στον Πούτιν να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας, αναρωτήθηκε ο Aμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον αμερικανικό λαό. Λόγω καταφανούς παραβίασης των κανόνων των διεθνούς δικαίου όπως υποστήριξε, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη κυρώσεων στη Ρωσία:

Οι κυρώσεις συγκεκριμένα απευθύνονται προς δύο μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας: την Veb Bank και την Military Bank. Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις και προς συγκεκριμένα πρόσωπα της ρωσικής ελίτ. Πρόκειται όπως δήλωσε για απάντηση στις κινήσεις της Ρωσίας.

Έχουμε συντονιστεί με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη για τις κυρώσεις δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ υποσχέθηκε και τόνισε ότι ο Nord Stream 2 δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία τόνισε ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για αμυντική κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί κάθε χιλιοστό της περιοχής του, όσο ανακοίνωσε επίσης ότι θα ενισχύσει τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό στις χώρες της Βαλτικής.

Ο Μπάιντεν τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, ώστε οι κυρώσεις να πλήξουν μόνον τη ρωσική οικονομία και όχι την αμερικανική. Επίσης, υποσχέθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα διασφαλίσει την ομαλή ενεργειακή τροφοδοσία. 

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία, τόνισε ο ίδιος. Εξ ου και επανέλαβε την διάθεση των συμμάχων των ΗΠΑ για επίλυση των εντάσεων μέσω της διπλωματικής οδού. Υπάρχει ακόμη χρόνος να αποτρέψουμε το χείριστο σενάριο, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά τώρα, ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει. Θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις και όχι από τα λόγια της, κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του.

Κυρώσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης

Προηγουμένως, και η Κομισιόν ανακοίνωσε το πλαίσιο των κυρώσεων που αποφασίστηκε να επιβληθεί στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε τα εξής: 

  • Επιβάλλονται κυρώσεις (ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων) σε όλα τα μέλη της ρωσικής Δούμας, δηλαδή της Άνω Βουλής. 
  • Επιβάλλονται κυρώσεις σε 27 Ρώσους και οντότητες, οι οποίες εμπλέκονται στην αναγνώριση των ρωσόφιλων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. 
  • Επιβάλλονται κυρώσεις σε τράπεζες και αμυντικές εταιρείας της Ρωσίας.
  • Περιορίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων.

Το πακέτο μέτρων, όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, εγκρίθηκε ομόφωνα απ’ όλα τα κράτη – μέλη της ένωσης.  Από τη λίστα των κυρώσεων, πάντως, εξαιρείται το όνομα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.  

Τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., σε κάθε περίπτωση, επιφυλάσσονται για σφοδρότερες κυρώσεις σε μεταγενέστερο επίπεδο, ιδίως εφόσον η Ρωσία επιλέξει τον δρόμο της περαιτέρω κλιμάκωσης.   

Όσον αφορά το ζήτημα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα κυρώσεων. Ειδικά για την περίπτωση του αγωγού Nord Stream 2, διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για εκτός λειτουργίας αγωγό και επομένως, είναι άτοπο να επιβληθούν κυρώσεις. 

Πάντως, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έσπευσε το πρωί να ανακοινώσει το «πάγωμα» της διαδικασίας πιστοποίησης και έγκρισης του ενεργειακού project. «Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η καθυστέρηση του Nord Stream 2 είναι προσωρινή» ήταν η πρώτη αντίδραση της ρωσικής προεδρίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Σχέδια των ΗΠΑ για τεχνολογική απομόνωση της Ρωσίας

Η Γερμανία «παγώνει» τον Nord Stream 2 – Άλμα έως 13% στην τιμή φυσικού αερίου

Λευκός Οίκος: «Εισβολή» οι κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News