Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 14:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο για επιπλέον χρέος 39,2 δισ. ευρώ

Γερμανία: Πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο για επιπλέον χρέος 39,2 δισ. ευρώ

Επιπλεόν δανεισμό ύψους 39,2 δισ. ευρώ ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας, προκειμένου να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στην γερμανική οικονομία. Συνολικά αυτό σημαίνει ότι στον προϋπολογισμό της Γερμανίας θα προστεθεί νέο χρέος ύψους 138,9 δισ. ευρώ, ακολουθώντας το περυσινό χρέος ύψους 200 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του νέου δανεισμού κρίνεται απαραίτητη, ώστε να χρηματοδοτηθεί μία σειρά από μέτρα στήριξης τα οποία αποφασίστηκαν για την απορρόφηση της οικονομικής ζημίας που προκάλεσε ο πόλεμος, αλλά και λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας. Ενδεικτικά, η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε προσωρινή μείωση της φορολογίας των καυσίμων και έχει διοχετεύσει επιδόματα για νοικοκυριά και για την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Περίπου το ένα τρίτο του νέου δανεισμού θα δρομολογηθεί προς αναγκαίες δαπάνες που δεν έχουν ακόμη προκύψει. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας που επικρατεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το σχέδιο μένει τώρα να σταλεί στο γερμανικό κοινοβούλιο προς έγκριση.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την επέλαση της πανδημίας, η γερμανική κυβέρνηση έχει σπάσει τα όρια της δημοσιονομικής της παράδοσης, προχωρώντας σε πρωτοφανή δανεισμό. Αντίστοιχα φαίνεται να αντιμετωπίζει και τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανια. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επαναφέρει τα συνταγματικά όρια για τον περιορισμό του νέου δανεισμού το 2023, τα οποία έχουν ανασταλεί από το 2020.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Επιπλέον χρέος 39,2 δισ. ευρώ προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ευρωζώνη: «Βαρίδι» η αποδόμηση των ενεργειακών σχέσεων με τη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News