Business & Finance Τετάρτη 16/03/2022, 18:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Δανεισμός 200 δισ. ευρώ για εξοπλισμό και κλιματική κρίση το 2022

Γερμανία: Δανεισμός 200 δισ. ευρώ για εξοπλισμό και κλιματική κρίση το 2022

Σε εκ θεμελίων αναδιάρθρωση προσβλέπει η Γερμανία, ανακοινώνοντας σήμερα την ανάληψη νέου χρέους ύψους τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ για το 2022.

Ξεπερνώντας για τρίτο συναπτό έτος τα συνταγματικά όρια δανεισμού, η Γερμανία αυτή τη φορά θέτει ως στόχο να χρηματοδοτήσει με τα επιπλέον κεφάλαια μεταξύ άλλων τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού τομέα, αλλά και μία σειρά από πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022: ο νέος δανεισμός εγκρίθηκε για το ύψος των 99,7 δισ. ευρώ, τα οποία ήταν και προγραμματισμένα για φέτος, ενώ επιπλέον 100 δισ. ευρώ προστέθηκαν για την χρηματοδότηση νέου Ταμείου αμύνης. Ωστόσο, αναμένεται πως το συνολικό ποσό θα σκαρφαλώσει ακόμη υψηλότερα το 2022, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, τόνισαν ότι θα υπάρξει προσαρμογή, ώστε να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου. Σημειώνεται όμως ότι ο νέος δανεισμός – μαμούθ καταδεικνύει πως η νέα γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διοχετεύσει μεγάλη ρευστότητα στην οικονομία, προκειμένου να αντεπεξέλθει σε γεγονότα που προκαλούν τριγμούς στην οικονομία, όπως η πανδημία και ο πόλεμος.

Το σύνολο του νέου δανεισμού είναι ήδη το δεύτερο μεγαλύτερο από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ακολουθώντας το περσινό σύνολο των 215 δισ. ευρώ Ο Λίντνερ δήλωσε πως η αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού για φέτος θα παρουσιαστεί όσο το δυνατό συντομότερα και θα λαμβάνει υπόψιν τις επιπλέον δαπάνες που απαιτούνται για την ανακούφιση των καταναλωτών από την αύξηση των τιμών ενέργειας, για την στήριξη των προσφύγων και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και για τα επιπλέον μέτρα θωράκισης της οικονομίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σολτς: Αποκλείει επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Το Βερολίνο θα αγοράσει μαχητικά F-35

Καμπανάκι ΔΝΤ για τον πόλεμο: Άνοδος του πληθωρισμού και επιβράδυνση στον ορίζοντα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News