Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 12:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σε νέο ρεκόρ θα ανέλθει η έκδοση χρέους το 2021 

Τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία απαιτούν περί των 240 δισ. ευρώ νέου χρέους για να χρηματοδοτηθούν

Γερμανία: Σε νέο ρεκόρ θα ανέλθει η έκδοση χρέους το 2021 

Σε νέο ρεκόρ θα ανέλθει το του νέο χρέος που θα εκδόσει η Γερμανία για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες το 2021, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη το Ομοσπονδιακό Γραφείο Χρηματοδότησης, αν και βάσει του νέου σχεδιασμού το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η έκδοση χρέους θα είναι μικρότερη κατά 4 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα αρχικά σχέδια. 

Παρά τον περιορισμό αυτόν που οφείλεται στο γεγονός ότι λιγότερες γερμανικές επιχειρήσεις αποτάθηκαν στο Κρατικό Ταμείο Σταθερότητας (WSF) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το συνολικό ύψος του νέου δημόσιου χρέους θα διαμορφωθεί στο νέο ρεκόρ των 482 δισ. ευρώ. 

Για το δ΄τρίμηνο ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση συνολικά 104 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του χρέους που είναι συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό. 

Το γραφείο διαχείρισης δημόσιου χρέους θα αντλήσει 47 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές (1 δισ. λιγότερο σε σχέση με τον προηγούμενο σχεδιασμό) και 57 δισ. ευρώ από τις χρηματαγορές (3 δισ. λιγότερα). 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, έχει ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο να άρει τον περιορισμό για το δημόσιο χρέος για δεύτερη συναπτή χρονιά, καθώς τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία απαιτούν περί των 240 δισ. ευρώ νέου χρέους για να χρηματοδοτηθούν. 

Επιπλέον, ένα ποσό περισσότερο των 100 δισ. ευρώ θα απαιτηθεί στη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί το υπάρχον χρέος και να μετακυλιστεί σε νέους κρατικούς τίτλους χρέους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News