Business & Finance Πέμπτη 21/04/2022, 18:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζημίες 74 δισ. δολαρίων στο επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας – «Βαρίδι» ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ζημίες 74 δισ. δολαρίων στο επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας – «Βαρίδι» ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ζημίες ύψους 74 δισ. δολαρίων κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2022 το κρατικό επενδυτικό Ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που σημειώνει ζημίες σε τριμηνιαία βάση από το 2020 και αυτή τη φορά οφείλονται αφενός στην επίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αφετέρου στα σκληρά μέτρα κατά του κορωνοϊού που επέβαλε η Κίνα.

Οι ζημίες ύψους 74 δισ. δολαρίων αντιπροσωπεύουν συρρίκνωση της τάξης του 4,9%, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Ταμείου. Η υποχώρηση είχε ήδη αρχίσει να εμφανίζεται, προτού η ρωσική εισβολή αφήσει εμφανές αποτύπωμα στις παγκόσμιες αγορές.

Το Ταμείο εξακολουθεί «να είναι χαμηλά, αλλά όχι τόσο πολύ» αυτό το τρίμηνο, όπως σχολίασε ο αναπληρωτής CEO του νορβηγικού Ταμείου, Trond Grande. Ο ίδιος σημείωσε όμως ότι η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι αυτό ήταν πολύ θεμελιώδης μεταβολή, στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ιδίως, αλλά και στην παγκόσμια», δήλωσε ο Grande. «Το γεγονός ότι η κεφαλαιαγορά δεν αντιδρά εντονότερα σε τέτοιου είδους αβεβαιότητα μάς προκαλεί κάποια εκπληξη, χωρίς να υπάρχει κάποια σαφής εξήγηση», τόνισε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η Νορβηγία αποφάσισε να διακόψει τις σχέσεις του Ταμείου με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μετά την έναρξη του πολέμου. Ωστόσο, αντιμετώπισε δυσκολίες στην εφαρμογή της απόφασης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Εκτινάχθηκε η παγκόσμια αβεβαιότητα – Στη δίνη του πολέμου

KPMG: Η γεωπολιτική αβεβαιότητα μειώνει τις προοπτικές ανάπτυξης και αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News