Business & Finance Σάββατο 16/04/2022, 22:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτινάχθηκε η παγκόσμια αβεβαιότητα – Στη δίνη του πολέμου

Εκτινάχθηκε η παγκόσμια αβεβαιότητα – Στη δίνη του πολέμου

Με έναν σφοδρό πόλεμο να βρίσκεται εν εξελίξει στην Ευρώπη, παρατηρείται έντονη αύξηση στην αβεβαιότητα τους πρώτους μήνες του έτους. Σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Αβεβαιότητας του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών (NBER), η αβεβαιότητα αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό στις 143 χώρες που εξετάσθηκαν, ώστε να μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον διεθνή ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,35% σε ετήσια βάση.

Όπως καταδεικνύει ο δείκτης, η αβεβαιότητα άγγιξε πρωτοφανή επίπεδα με την επέλαση της πανδημίας, ενώ στην συνέχεια υποχώρησε δραματικά. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, όμως, ανέκαμψε σε υψηλότατα επίπεδα, αντίστοιχα με τις μετρήσεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος το 2016 για το Brexit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την πρόσφατη άνοδο της αβεβαιότητας, η κατάσταση φαίνεται πιο ήπια σε σχέση με την επέλαση της Covid. Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους, όπως σημειώνουν οι Hites Ahir, Nicholas Bloom και Davide Furceri, οι οποίοι συνέθεσαν τα στοιχεία του δείκτη:

  1. Η Covid-19 ήταν ένα παγκόσμιο γεγονός, που χτύπησε σχεδόν κάθε οικονομία και σύστημα υγείας
  2. Η πανδημία ξεκίνησε εν μέσω ήδη υψηλής αβεβαιότητας λόγω του Brexit, αλλά και του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας
  3. Ο δείκτης ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω εάν κλιμακωθούν οι εντάσεις στην Ουκρανία

Στο παρακάτω γράφημα διαφαίνονται τα επίπεδα αβεβαιότητας από το 1990 και διαγράφεται μία ξεχωριστή ενότητα στα δεξιά, η οποία αφορά αποκλειστικά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Στην ενότητα αυτή καταγράφεται η αβεβαιότητα σε 42 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της παγκόσμιας οικονομίας.

Εκτινάχθηκε η παγκόσμια αβεβαιότητα – Στη δίνη του πολέμου-1

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

KPMG: Η γεωπολιτική αβεβαιότητα μειώνει τις προοπτικές ανάπτυξης και αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις

Ρωσία: Χρεοκοπία στις 4 Μαΐου; Τι συμβαίνει, τι σημαίνει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News