Business & Finance Τετάρτη 13/04/2022, 19:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη

Γέλεν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα υποστεί πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν και επεσήμανε ότι ο πόλεμος έχει ήδη εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και ορισμένων μετάλλων, τροφοδοτώντας τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις.

«Είναι πιθανό να αποτελέσει πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη», είπε η Γέλεν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ατλαντικό Συμβούλιο, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον. Συμπλήρωσε ότι «ανησυχεί περισσότερο για τις προοπτικές ύφεσης» στην Ευρώπη, η οποία ήταν περισσότερο ευάλωτη σε διαταραχές στον ενεργειακό ανεφοδιασμό από τη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «μια πολύ ισχυρή οικονομία και μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας» είπε η Γέλεν, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες με «ισχυρές πιέσεις στους μισθούς», τον πληθωρισμό και το ενδεχόμενο περαιτέρω πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας των lockdowns για την Covid-19 στην Κίνα.

Η υπουργός εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες για τον αντίκτυπο του πολέμου στις διεθνείς τιμές ειδών διατροφής και στις αλυσίδες προσφοράς, επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μεγάλη ανασφάλεια σε επίπεδο τροφίμων. 

Για το λόγο αυτό κάλεσε ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο σε μία συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για να συζητήσουν για πιθανές λύσεις που θα βοηθήσουν τους φτωχότερους, οι οποίοι αναγκάζονται να ξοδεύουν ένα μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα. 

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να χάσει το αμερικανικό δολάριο, κάποια στιγμή στο μέλλον, την κυρίαρχη θέση του στην παγκόσμια οικονομία, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε ότι θα περάσει «πολύς καιρός, αν γίνει ποτέ» κάτι τέτοιο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης μέσα στο 2022 λόγω του πληθωρισμού

S&P: Η εμπορική ρήξη Γερμανίας – Ρωσίας θα προκαλέσει οικονομικό σοκ στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News