Business & Finance Παρασκευή 25/03/2022, 16:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί με επιβράδυνση την παγκόσμια ανάπτυξη

Γέλεν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί με επιβράδυνση την παγκόσμια ανάπτυξη

Η Ρωσο-Ουκρανική κρίση ωθεί σε άνοδο τις τιμές εμπορευμάτων και είναι πολύ πιθανόν να υπονομεύσει τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος, προειδοποίησε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. 

Η Ουκρανία είναι κορυφαίος προμηθευτής σιτηρών και αραβοσίτου με τις τιμές να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη από την ρωσική εισβολή και εφεξής. 

«Βλέπουμε να συσσωρεύονται πιέσεις στις τιμές εμπορευμάτων εξαιτίας της κατάτασης στην Ουκρανία. Πρόκειται για τις πλέον σημαντικές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και υπάρχουν και άλλα εμπορεύματα», είπε η Γέλεν σε συνέντευξή της στο CNBC.

«Ανησυχώ για τις επιπτώσεις σε διάφορες χώρες, για παράδειγμα, σε αυτές που εξαρτώνται τα μέγιστα από τα σιτηρά. Οι τιμές τους εξακολουθούν να αυξάνονται. Αυτό πιστεύω θα κάμψει τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος», ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός. Η Γέλεν προειδοποίησε ότι οι τιμές βενζίνης θα αυξηθούν περαιτέρω και στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις επιπτώσεις.
  
Η Γέλεν είπε ακόμη ότι η πανδημία της Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύουν περίτρανα την ανάγκη να καταστεί πιο ανθεκτική η αλυσίδα προσφοράς για τις επιχειρήσεις. «Οι αμερικανικές επιχειρήσεις εστιάζουν στην αποδοτικότητα και αρχίζουν να οργανώνουν τις αλυσίδες προσφοράς κατά τρόπο που θα μπορέσει να μειώσει το κόστος και ταυτόχρονα να τις καταστήσει περισσότερο ανθεκτικές. Η ανθεκτικότητα των αλυσίδων προσφοράς αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση. Στο βαθμό, που όλη αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε μία επανατοποθέτηση και σε εκ βάθρων αλλαγές», κατέληξε. 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News