Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 16:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Μεγαλύτερη από το προσδοκώμενο ήταν η αύξηση στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, το οποίο ωστόσο θεωρείται μία παροδική μεταβολή, αφού κατά τα άλλα τους τελευταίους μήνες η αμερικανική αγορά εργασίας εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης.

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις ανέργων αυξήθηκαν κατά 14.000 στις 202.000 συνολικά για την εβδομάδα που τελείωνε στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Προηγουμένως, η μέση εκτίμηση έτεινε προς 196.000 νέους αιτούντες επιδομάτων.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν κάποιο επίδομα από το αμερικανικό κράτος ανέρχεται στα 1,3 εκατομμύρια, τουλάχιστον για την εβδομάδα που τελείωνε στις 19 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση ενδέχεται να οφείλετται στις διαφορές που σημειώθηκαν την συγκεκριμένη εβδομάδα, αφού οι εργοδότες προσπαθούν να κρατήσουν τους εργαζομένους τους και παράλληλα να προσελκύσουν νέους, δίνοντας προνόμια. Γενικά, ο αριθμός των νέων αιτήσεων κινείται πτωτικά και μάλσιτα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969 μέσα στο προηγούμενο διάστημα. Η μείωση αυτη οφείλεται εν μέρει στην χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό και την μείωση των κρουσμάτων, την συρρίκνωση των αποταμιεύσεων των αμερικανικών νοικοκυριών, αλλά και τον υψηλότατο πληθωρισμό που δίνει κίνητρο στους Αμερικανούς να εργαστούν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε ξεχωριστή έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Φεβρουάριο, που σημαίνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιβαρύνουν την ζήτηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: «Δραστική» υποχώρηση της ανεργίας στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

ΗΠΑ: «Σοκ πληρωμών» περιμένει τους αγοραστές κατοικιών, λόγω αύξησης των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News