Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 10:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης μέσα στο 2022 λόγω του πληθωρισμού

Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης μέσα στο 2022 λόγω του πληθωρισμού

Σε αντίστροφη πορεία θα βρεθεί η παγκόσμια οικονομία έως το τέλος του έτους με τον κίνδυνο ύφεσης να αυξάνεται επικίνδυνα μέσα στο σημερινό περιβάλλον του πολέμου στην Ουκρανία και των νέων lockdowns στην Κίνα, προειδοποιεί το Peterson Institute for International Economics.

Ένα εκρηκτικό μείγμα παραγόντων – συμπεριλαμβανομένων των τιμών πετρελαίου που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά τον πόλεμο στην Ευρώπη, της κάμψης των καταναλωτικών δαπανών καθώς οι τιμές σε όλα τα αγαθά βρίσκονται σε υψηλό τουλάχιστον τεσσάρων δεκαετιών και της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας – αυξάνει τις πιθανότητες συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με το think tank. 

Tον τελευταίο καιρό, οικονομολόγοι και αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας μετά από ένα ή ακόμη και δύο έτη. Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Μπράιαν Ντίζ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει λόγο για ύφεση. 

Σύμφωνα με το Peterson Institute, η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί στο 3,3% φέτος και το επόμενο έτος συγκριτικά με την ανάπτυξη του 5,8% του 2021, με τις ΗΠΑ να προβέπεται ότι θα «τρέξουν» με ρυθμό 3% για φέτος και 2% για το 2023. Οι προβλέψεις του ευθυγραμίζονται με αυτές άλλων κορυφαίων ινστιτούτων και οικονομολόγων που βλέπουν την αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό κατά μέσο όρο 3,3% φέτος και 2,2% το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. 

«Μετά από ένα χρόνο εντυπωσιακής ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας, σχεδόν όλες οι χώρες διατρέχουν σήμερα κίνδυνο σημαντικής επιβράδυνσης», αναφέρει η Κάρεν Ντάιναν, ανώτερη συνεργάτης του Peterson Institute και πρώην οικονομολόγος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. 

Ηδη, η επαναλειτουργία των οικονομιών και η ανάκαμψή τους από τα lockdowns της πανδημίας είχαν φέρει αρκετές δυσλειτουργίες στην παγκόσμια οικονομία, όπως τα προβλήματα με τις αλυσίδες ανεφοδιασμού και την αύξηση του πληθωρισμού. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήρθε να επιτείνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα αυτά, ενώ η Κίνα βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με νέο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού, επιβάλοντας περιοριστικά μέτρα που απειλούν με επιβράδυνση της οικονομία της. 

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί στο 4,1% φέτος και στο 3% το 2023, σύμφωνα με το Peterson Institute – και πάλι πολύ πιο πάνω από το στόχο του 2% της Φέντεραλ Ριζέρβ. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τιμών διατροφής, εκτιμάται ότι εκτοξεύθηκαν στο 6,6% το Μάρτιο σε ετήσια βάση, με βάση τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας. 

Το Ινστιτούτο εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικό ως προς τη νομισματική πολιτική της Fed, καθώς φοβάται τον κίνδυνο υπερβολικής αντίδρασης στην προσπάθειά της να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών καταναλωτή. Η πολύ πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να κάμψει τη ζήτηση για εργατικό δυναμικό, ωθώντας σε άνοδο την ανεργία στο 4,5%, πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Χρ. Σταϊκούρας: Βυθιζόμαστε σε νέα παγκόσμια κρίση – Απαιτείται συλλογική απάντηση

Έρευνα: Δεν πληρώνουν λογαριασμούς και δεν αποταμιεύουν οι Έλληνες… αλλά γνωρίζουν από κρίσεις

KPMG: Η γεωπολιτική αβεβαιότητα μειώνει τις προοπτικές ανάπτυξης και αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News