Business & Finance Δευτέρα 11/04/2022, 17:34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Βυθιζόμαστε σε νέα παγκόσμια κρίση – Απαιτείται συλλογική απάντηση

Χρ. Σταϊκούρας: Βυθιζόμαστε σε νέα παγκόσμια κρίση – Απαιτείται συλλογική απάντηση

Παρότι διαβαίνει μία περίοδο μεγάλων δυσκολιών, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και έχει θετικές προοπτικές, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο του 23ου Ετήσιου Συνεδρίου της Capital Link στην Νέα Υόρκη.

Ο υπουργός όμως σημείωσε ότι αυτή η θετική εικόνα θολώνει όλο και περισσότερο κάθε φορά που ανακύπτουν νέες εξωγενείς απειλές. Ενδεικτικά, τόνισε ο ίδιος, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας επιδεινώνεται κάθε μήνα.

«Βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στην κινούμενη άμμο μίας νέας οικονομικής κρίσης», τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώνεται, ενώ παράλληλα επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης και αυξάνεται ο πληθωρισμός.

Αυτή η κατάσταση, τόνισε ο υπουργός, θα επηρεάσει όλες τις χώρες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της Ελλάδας. Εξ ου και κατά τον ίδιο απαιτείται άμεση και συλλογική «απάντηση» στην κρίση.

Στο πλαίσιο της ομιλίας, του ο Χρ. Σταϊκούρας επεσήμανε μεταξύ άλλων:

  1. Η εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου δεν φαίνεται να ακολουθεί τις πραγματικές αναταραχές στον εφοδιασμό.
  2. Οφείλουμε να κοιτάξουμε πώς θα γίνει η αποδέσμευση του κόστους των ορυκτών καυσίμων από τις τιμές του ρεύματος.
  3. Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες διασφάλισης επαρκών αποθεμάτων αερίου είναι σημαντικές και θα πρέπει να συνδυαστούν με κοινή αγορά φυσικού αερίου
  4. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα «δίκτυ ασφαλείας», όπως και κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε στην ομιλία του ότι η συνέχιση της εφαρμογής της αναπτυξιακής πολιτικής θα οδηγήσει στην επίτευξη επτά συγκεκριμένων στόχων που έχουν τεθεί τα περασμένα χρόνια στην Ελλάδα: 

  1. Επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Παρατηρήσαμε μία ισχυρή ανάκαμψη 8,3% το 2021 και αναμένουμε τουλάχιστον 3% το 2022, ενώ από το 2023 και έπειτα αναμένεται ακόμη υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης
  2. Επίτευση βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω βελτίωσης της ποιότητας του ΑΕΠ
  3. Έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία.
  4. Επίτευξη μονοψήφιων NPEs στις ελληνικές τράπεζες
  5. Μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων
  6. Πορεία προς την δημοσιονομική ισορροπία
  7. Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση τιμών: Το ηλεκτρικό ρεύμα ακριβαίνει πιο πολύ από το φυσικό αέριο

Ενισχυμένη εποπτεία: Οριστική έξοδος τον Αύγουστο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News