Business & Finance Κυριακή 27/03/2022, 21:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ρώσος μεγιστάνας Oleg Deripaska προειδοποιεί για μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ρώσος μεγιστάνας Oleg Deripaska προειδοποιεί για μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ρώσος μεγιστάνας αλουμινίου Oleg Deripaska δήλωσε την Κυριακή ότι η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία έδειξε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη κάποιο είδος «κολασμένης ιδεολογικής κινητοποίησης» που μπορεί να οδηγήσει σε μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Deripaska, ιδρυτής του ρωσικού γίγαντα αλουμινίου Rusal (RUAL.MM) που στο παρελθόν έχει ζητήσει ειρήνη, είπε ότι η προσωπική του γνώμη ήταν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν «τρέλα» που θα φέρει ντροπή στις επόμενες γενιές.

Ο Deripaska, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, δεν απέδωσε ρητά την ευθύνη για τη σύγκρουση, αλλά είπε ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία είχαν οξύνει τη ρητορική τους.

Ο Deripaska είπε ότι ήλπιζε πως η σύγκρουση θα μπορούσε να είχε τελειώσει πριν από εβδομάδες, αλλά ότι η ομιλία του Μπάιντεν -στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας- έδειξε ότι θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο. 

«Τώρα κάποιο είδος κολασμένης ιδεολογικής κινητοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη από όλες τις πλευρές», είπε ο Oleg Deripaska στην Telegram. «Αυτό ήταν: αυτοί οι άνθρωποι ετοιμάζονται να πολεμήσουν για μερικά χρόνια ακόμα».

«Φαίνεται ότι όλες οι πλευρές ετοιμάζονται απερίσκεπτα για έναν μακροχρόνιο πόλεμο που θα έχει τραγικές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις το 2018 στον Deripaska, και σε άλλους Ρώσους με επιρροή, επειδή δήλωσαν ότι επωφελούνταν από ένα ρωσικό κράτος που εμπλέκεται σε «κακοήθεις δραστηριότητες» σε όλο τον κόσμο.

Οι κυρώσεις, μια προσπάθεια τιμωρίας της Μόσχας για υποτιθέμενη ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016, ήταν «αβάσιμες, γελοίες και παράλογες», δήλωσε τότε ο Deripaska.

Από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Oleg Deripaska έχει τιμωρηθεί από τη Βρετανία για τους υποτιθέμενους δεσμούς του με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Είπε ότι εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν για την τύχη των κυρώσεων.

Ο Πούτιν είπε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν απαραίτητη επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούσαν τη χώρα για να απειλήσουν τη Ρωσία και η Μόσχα έπρεπε να αμυνθεί έναντι της δίωξης των Ρωσόφωνων από την Ουκρανία. Η Ουκρανία απέρριψε τους ισχυρισμούς της δίωξης ως αβάσιμο πρόσχημα για εισβολή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το reuters.com

Διαβάστε επίσης:

Στις 10 μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας

Η Ινδία θα συνεχίσει να εισάγει ρωσικό άνθρακα οπτανθρακοποίησης

Ζελένσκι: Στείλτε εξοπλισμό – Αν πέσει η Ουκρανία απειλείται όλη η Ευρώπη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News