Business & Finance Παρασκευή 8/04/2022, 21:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H «κερκόπορτα» που κάνει το ρωσικό πετρέλαιο να ρέει στην Ευρώπη

H «κερκόπορτα» που κάνει το ρωσικό πετρέλαιο να ρέει στην Ευρώπη

Πότε ένα cargo ρωσικού ντίζελ δεν είναι cargo ρωσικού ντίζελ; Η απάντηση είναι όταν η Shell, ο μεγαλύτερος πετρελαϊκός όμιλος της Ευρώπης, κάνει λόγο για «μείγμα από Λετονία» 

Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση είναι να εμπορεύεσαι ένα βαρέλι που κατά 49,99% προέρχεται από την Ρωσία και εφόσον το υπόλοιπο 50,01% έχει διαφορετική προέλευση, τότε λες ότι το cargo πετρελαίου δεν έχει ρωσική προέλευση. 

Οι χειρισμοί αυτοί υποδηλώνουν μία σκοτεινή αγορά ρωσικού ντίζελ που αναμειγνύεται με άλλα διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου και το οποίο οι πετρελαϊκές και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαίου χρησιμοποιούν για να συνεχίζουν την ροή ρωσικής ενέργειας στην Ευρώπη, ικανοποιώντας την κοινή γνώμη που ζητά να τερματιστεί η χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.  

Καθώς η Ευρώπη απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις ή περιορισμούς στην αγορά ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, η πώληση του παραπάνω μείγματος είναι καθ΄όλα νόμιμη. 

Στην αγορά πετρελαίου, οι traders κάνουν τώρα λόγο για «μείγμα Λετονίας», μία νέα πηγή προέλευσης για το ντίζελ που βοηθά την αδιάκοπη προσφορά ρωσικού πετρελαίου, αναμεμειγμένου ωστόσο με κάτι άλλο. Το εμπόριο γίνεται από το Πρίμορσκ, ρωσική πόλη κοντά στην Αγία Πετρούπολη, προς το Βέντσπιλς, λιμάνι στη Λετονία με μεγάλο τέρμιναλ πετρελαίου και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Εκεί ακριβώς γίνεται η ανάμειξη του πετρελαίου. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα μέρη όπου γίνεται ανάμειξη, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία.  

Το μείγμα Λετονίας αποτελεί μία υπενθύμιση των διόδων που υπάρχουν και για την εμπορία αργού από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, δύο χώρες που επίσης βρίσκονται υπό καθεστώς κυρώσεων. Ωστόσο, το πετρέλαιό τους προσφέρεται χρόνια στην Άπω Ανατολή ως «μείγμα Μαλαισίας» ή «Σιγκαπούρης». 

Τα «παραθυράκια» αυτά και οι «κερκόπορτες» δείχνουν τους λόγους για τους οποίους οι κυρώσεις είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν. Και όταν οι κυρώσεις δεν επιβάλονται, τότε οι επιχειρήσεις κάνουν αυτό που τους συμφέρει καλύτερα. Το αποτέλεσμα; Η Ρωσία συνεχίζει να πωλεί τα ορυκτά της καύσιμα και να αντλεί χρήμα. Η Ευρώπη επίσης ωφελείται από τη μεγαλύτερη προσφορά ντίζελ και τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Και το ηθικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχει πλέον άλλη επιλογή: Γιατί η Ευρώπη είναι εγκλωβισμένη στο ρωσικό φυσικό αέριο

Πυρηνικά καύσιμα από τη Ρωσία: Το άλλο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης

Το ευρωπαϊκό δίλημμα για το ρωσικό φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News