Business & Finance Πέμπτη 21/10/2021, 10:23
BUSINESS & FINANCE

Ευρώπη: Πού επιστρέφουν τα lockdowns

Ευρώπη: Πού επιστρέφουν τα lockdowns

Επιστρέφουν τα lockdowns στις χώρες της Ευρώπης με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων. Η Λετονία είναι από χθες η πρώτη χώρα-μέλος της Ε.Ε. που αναγκάζεται να κλείσει κομμάτια της οικονομίας της, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού φέρνει το σύστημα υγείας κοντά στα όριά του.

Για τον επόμενο μήνα, στη χώρα των 1,9 εκατ. κατοίκων, τα μπαρ και τα καταστήματα θα είναι κλειστά, θα ισχύει απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και οι μαθητές θα επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση.

Άλλες χώρες, όπως η γειτονική Εσθονία, ενδεχομένως να ακολουθήσουν σύντομα. Η Ρουμανία, όπου λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού των 19 εκατ. έχει εμβολιαστεί, αναγκάστηκε να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για βοήθεια, αφότου οι θάνατοι και τα κρούσματα άγγιξαν ρεκόρ.

Στην Ε.Ε., ο διαχωρισμός μεταξύ Δύσης και Ανατολής είναι ξεκάθαρος, αφού στις δυτικές χώρες, τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών μειώνουν τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ: Η πανδημία θα συνεχιστεί και το 2022

Στις πρώην κομουνιστικές χώρες όμως, η βαθιά ριζωμένη δυσπιστία προς τις κυβερνήσεις έχει ως αποτέλεσμα τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, αφού οι πολίτες δεν πείθονται για τα οφέλη του προγράμματος, ακόμα και την ώρα που οι θάνατοι αυξάνονται.

Η κατάσταση είναι πιο άσχημη στη Ρουμανία, όπου οι αρχές παρομοιάζουν τις εικόνες των τελευταίων εβδομάδων με τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην Ιταλία, όταν ο ιός έφτασε στη χώρα. Επιπλέον, η Ρουμανία βυθίζεται σε πολιτική κρίση, κάτι που περιπλέκει την προσπάθεια να βρεθούν και να εφαρμοστούν λύσεις.

Στη Βουλγαρία, μόνο το ένα πέμπτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να περιορίζει το ποιοι μπορούν να επισκεφτούν τα εστιατόρια και τα μαγαζιά. Κάποια σχολεία επίσης θα κλείσουν.

Στην Πολωνία, οι αρχές παρακολουθούν την αύξηση των κρουσμάτων και ενδέχεται να αποφασίσουν έως τα τέλη της εβδομάδας «δραστικά» βήματα, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News