Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 13:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ιπτάμενα ταξί πάνε στην Τουρκία – Το σχέδιο

Τα ιπτάμενα ταξί πάνε στην Τουρκία – Το σχέδιο

Συμφωνία να προμηθεύσει την τουρκική Freebird Airlines με έως και 100 ιπτάμενα ταξί της βρετανικής startup Vertical Aerospace, υπέγραψε η Avolon Holdings, μια εταιρεία που ασχολείται με το leasing ιδιωτικών αεροπλάνων.

Η συμφωνία υπεγράφη από την μητρική της Freebird Airlines, Gozen Holding και προβλέπει την εμπορική εκμετάλλευση των αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και προσγείωσης στην Τουρκία. Αφορά τη μίσθωση ή πώληση 50 αεροσκαφών VX4 της Vertical και option για άλλα 50.

Η Avolon, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μίσθωσης ιδιωτικών τζετ στον κόσμο, πόνταρε από νωρίς στην τεχνολογία των ιπτάμενων ταξί. Τον Ιούνιο συμφώνησε να αγοράσει 500 eVTOLs από την Vertical. Η Vertical στοχεύει να εξασφαλίσει την πιστοποίηση των ιπτάμενων ταξί το 2024.

Η Gozen αλλά και οι άλλοι πελάτες της Avolon, όπως η βραζιλιάνικη αεροπορική Gol Linhas Aéreas Inteligentes, η Japan Airlines και η AirAsia της Μαλαισίας, λειτουργούν σε πολυπληθείς αστικές αγορές.

Σε τέτοιου είδους αγορές, τα eVTOLs παρουσιάζονται σαν μια φθηνότερη εναλλακτική για τα ελικόπτερα αλλά και γρηγορότερη από τα  ταξί.

Η Gozen, η οποία λειτουργεί και τουριστικό γραφείο, θεωρεί ότι τα ιπτάμενα ταξί μπορούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τουριστών που επισκέπτονται προορισμούς όπως είναι η Καππαδοκία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Ιπτάμενα ταξί στο Λονδίνο από το 2025

Ιπτάμενα ταξί: Το επόμενο βήμα στις μεταφορές ή ένα όνειρο που αργεί ακόμη;

Ιπτάμενα αυτοκίνητα: Από το όνειρο στην πραγματικότητα – Ερχονται στη ζωή μας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News