Life & Arts Τρίτη 6/07/2021, 21:45
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ιπτάμενα αυτοκίνητα: Από το όνειρο στην πραγματικότητα – Ερχονται στη ζωή μας

Ιπτάμενα αυτοκίνητα: Από το όνειρο στην πραγματικότητα – Ερχονται στη ζωή μας

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα αποτελέσουν μέρος της ζωής μας έως το 2030, αναφέρουν οι ειδικοί. 

Τα λεωφορεία χωρίς οδηγό βρίσκονται ήδη σε δοκιμή – αλλά τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα διαμορφώσουν πράγματι το μέλλον των αστικών μετακινήσεων; 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται σε εξέλιξη. Έρευνα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) εντόπισε 20 «μικρά αερομεταφερόμενα οχήματα» που βρίσκονται σε φάση παραγωγής ή ανάπτυξης, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη εξασφαλίσει πιστοποίηση πτήσης.

Όπως αναφέρει το MIT στην έκθεσή του, δεν είναι όλα ιπτάμενα οχήματα με την κυριολεξία της λέξης – μερικά μοιάζουν με drone, άλλα έχουν πτυσσόμενα φτερά και άλλα χρειάζονται διάδρομο για να απογειώνονται και να προσγειώνονται. 

Πολλά είναι ηλεκτρικά και προσφέρουν χαμηλότερες εκπομπές ρύπων σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα ή ελικόπτερα. Και παρόλο που τα περισσότερα χρειάζονται πιλότο, ορισμένα αεροπορικά ταξί σχεδιάζονται με τρόπο αυτόνομης οδήγησης, αντικατοπτρίζοντας τις εξελίξεις στα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία χωρίς οδηγό που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στους δρόμους πόλεων.

Ο Τίμοθι Ρόιτερ, επικεφαλης της Aerospace & Drones στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, εξηγεί ότι ήδη έχει κατακλύσει τον τομέα μεγάλη εισροή κεφαλαίων, εξέλιξη που επιταχύνει την ανάπτυξή του. Τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2021, τρεις εταιρείες ιπτάμενων αυτοκινήτων, οι Archer, Joby και Lilium, όλες τους εισήχθησαν στο χρηματιστήριο μέσω SPACs. Επίσης, χρειάζονται σημαντικά κεφάλαια όχι μόνο για το σχεδιασμό και την κατασκευή αυτών των οχημάτων, αλλά και για να πιστοποιηθούν ως ασφαλή από τις κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές του πλανήτη στον χώρο των αερομεταφορών, όπως η FAA των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αερομεταφορών (EASA).

Από όνειρο πραγματικότητα

Hδη, λεωφορεία αυτόνομης οδήγησης κυκλοφορούν στους δρόμους πολλών πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Με την χρήση παρόμοιας τεχνολογίας, τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης μπορούν και αυτά να κυκλοφορούν στους δρόμους. Τα τραίνα χωρίς οδηγό αποτελούν χαρακτηριστικό των αστικών μέσων μετακίνησης εδώ και δεκαετίες και τώρα λειτουργούν σε βασικές γραμμές. 

Ομως, για να γίνει το όνειρο των ιπτάμενων αυτοκινήτων πραγματικότητα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος. «Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία», αναφέρει ο Ρόμπερτ Ντινγκεμάνσε, διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής κατασκευάστριας ιπτάμενων οχημάτων PAL-V. 

Εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν

Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κάποιες προκλήσεις. Ενα βασικό θέμα είναι η ασφάλεια στους αιθέρες όπου θα υπάρχει ήδη συμφόρηση από τις εναέριες μεταφορές. Επίσης, ενώ τα επίπεδα εκπομπών ρύπων από τις μεταφορές έχουν μειωθεί από την αρχή της πανδημίας, όμως, εάν και όταν ο κόσμος αρχίσει να πετά ξανά, οι ρύποι θα αυξηθούν. Ηδη, οι εσωτερικές πτήσεις στην Κίνα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019. 

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα δεν θα έχουν να ανταγωνιστούν μόνο τα αεροσκάφη όσον αφορά στην εξασφάλιση ελεύθερου χώρου, αλλά και τα drones που θα τεθούν σε ισχύ για διάφορες υπηρεσίες. Πέρυσι, η Amazon έλαβε το πράσινο φως για να θέσεις σε εφαρμογή στις ΗΠΑ υπηρεσίες delivery μέσω drone. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του World Economic Forum

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News