Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 20:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελ-Εριάν: Προειδοποιεί για κρίση διαβίωσης στις ΗΠΑ τα επόμενα τρίμηνα

Ελ-Εριάν: Προειδοποιεί για κρίση διαβίωσης στις ΗΠΑ τα επόμενα τρίμηνα

Οι προσπάθειες της Φέντεραλ Ριζέρβ να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό απειλούν τις ΗΠΑ με συρρίκνωση, προειδοποίησε ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. 

Οι αγορές προεξοφλούν τώρα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το Μάιο και γενικότερα μία αύξηση των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων έως τα τέλη του έτους από το σχεδόν μηδενικό επίπεδα που ξεκίνησε το 2022. 

Αυτή η πιο επιθετική νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη, είπε ο Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Queens’ College. 

«Η αγορά ομολόγων θεωρεί ότι ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός και ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ με την πολιτική της κινδεύει να σπρώξει την οικονομία σε ύφεση, καθώς προσπαθεί να τον αντιμετωπίσει», είπε ο Ελ-Εριάν. Ο οικονομολόγος πιστεύει ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα δυσκολευθούν τα μέγιστα με τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, κάνοντας λόγο για κρίση του κόστους διαβίωσης. «Αυτό ακριβώς περιμένουμε τα δύο ή τρία επόμενα τρίμηνα, στη διάρκεια των οποίων ο καταναλωτής θα πληγεί σοβαρά», είπε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, σημειώνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος εξακολουθεί να έχει αγοραστική δύναμη. «Υπάρχει αγοραστική δύναμη στις επιχειρήσεις, επειδή η ζήτηση εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Επομένως, θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στο υψηλότερο κόστος», είπε χαρακτηριστικά. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Ο πόλεμος δείχνει τα δόντια στην οικονομία της Ευρωζώνης

ΒofA: Ο πόλεμος αλλάζει την Ευρώπη – Οι 7 νέες mega τάσεις και οι κερδισμένοι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News