Business & Finance Πέμπτη 24/03/2022, 21:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Προσπαθούν να τους πείσουν, αλλά οι καταναλωτές δεν πιστεύουν στη λέξη «αφθονία»

Ρωσία: Προσπαθούν να τους πείσουν, αλλά οι καταναλωτές δεν πιστεύουν στη λέξη «αφθονία»

Καθώς οι Ρώσοι τρέχουν πανικόβλητοι να αγοράσουν προμήθειες, στον απόηχο της εισβολής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, ένα προϊόν παραμένει εν αφθονία, οι επίσημες διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Η κυβέρνηση κάνει σχεδόν καθημερινές δηλώσεις ότι τα βασικά προϊόντα παραμένουν άφθονα σε μια οικονομία που «λυγίζει» από τον πόλεμο και τις σαρωτικές διεθνείς κυρώσεις.

«Φαγητό? Δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, υπάρχει αφθονία από καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης. Δεν υπάρχει επίσης έλλειμμα αντιπυρετικών φαρμάκων. Όσο για το αλεύρι, η Αγία Πετρούπολη έχει αρκετό.

Η λέξη όμως αυτή δεν φαίνεται να γίνεται πιστευτή.

Με τις τιμές να αυξάνονται ήδη πριν από τον πόλεμο και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού να βρίσκονται υπό πίεση, οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν τώρα τη νέα πραγματικότητα της οικονομικής απομόνωσης.

Οι σακούλες ζάχαρης από μεγάλες εταιρείες έχουν εξαντληθεί σε ορισμένους ιστότοπους και αντικαταστάθηκαν από επώνυμες μάρκες που πωλούνται σε τριπλάσια τιμή. Οι οι πάνες, οι τροφές για κατοικίδια και οι κάψουλες καφέ είναι μεταξύ άλλων προϊόντων με μεγάλη ζήτηση, με τοπικά προϊόντα που παράγονται από διεθνείς εταιρείες ή με τα εισαγόμενα υλικά να αρχίζουν να σπανίζουν επικίνδυνα.

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις βαθύτερες υφέσεις στη σύγχρονη ιστορία της μετά την κατάρρευση του ρουβλίου και του εμπορίου, καθώς οι ξένοι προμηθευτές αγαθών, από τρόφιμα μέχρι αυτοκίνητα, περιορίζουν ή σταματούν τη δραστηριότητά τους στη χώρα. Αν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενήργησαν γρήγορα για να αποτρέψουν μια τραπεζική κρίση και να αποκαταστήσουν κάποια ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές με ελέγχους κεφαλαίων και έκτακτη αύξηση των επιτοκίων, δεν έχουν βρεί άμεση λύση για αυτή την καταναλωτική φρενίτιδα.

             Ελλείψεις καταναλωτικών αγαθών

Πηγή: UN Comtrade, Goldman Sachs

 

Έρευνα που διενεργήθηκε από 15 έως 22 Μαρτίου έδειξε ότι το ένα-τέταρτο των Ρώσων έχουν αποθηκεύσει πρώτες ανάγκες για τις επόμενες ημέρες, αγοράζοντας κυρίως μη ευπαθή αγαθά, όπως ζυμαρικά. Επίσης, εβδομαδιαία στοιχεία που συλλέγησαν από τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, τη Sberbank, έδειξαν ότι οι καταναλωτές δαπάνες έχουν αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 25% αυτό το μήνα συγκριτικά με τη μονοψήφια αύξηση πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Αυτό που διακυβεύεται είναι η ικανότητα της ρωσικής οικονομίας να ανταποκριθεί, καθώς η στρατιωτική επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία μπαίνει στον δεύτερο μήνα της. Πριν από τον πόλεμο, η χώρα υπολόγιζε στις καταναλωτικές δαπάνες για περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Οι αρχές έχουν θέσει πλαφόν για τις τιμές βασικών αγαθών και όρια στους Ρώσους ομίλους λιανικής στην αγορά «κοινωνικά σημαντικών» τροφίμων, μετά τις αναφορές για κερδοσκοπία.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει δείξει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης. Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι μπορεί να φτάσει έως και το 25%, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί στη Ρωσία από το 1998, όταν κήρυξε στάση πληρωμής χρέους. 

Πληθωριστικό Σοκ

Οι τιμές τροφίμων και βασικών αγαθών στην Ρωσία εκτινάχθηκαν στα ύψη σε μία εβδομάδα

Πηγή: Federal Statistics Service

 

Οι τιμές των φαρμάκων αυξάνονται εν τω μεταξύ έως και 40%, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης της υγείας της Ρωσίας. Οι Ρώσοι γιατροί διαπιστώνουν ελλείψεις σε περισσότερα από 80 φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του Nurofen για παιδιά, σύμφωνα με μια έρευνα.

Άλλα προϊόντα της αγοράς είναι ευκολότερο να αναπληρωθούν, κάτι που αντικατοπτρίζει το μεταβαλλόμενο εμπορικό τοπίο, καθώς ο Πούτιν επαναδιαμορφώνει τις συμμαχίες. Η ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια στην Ρωσία επέτρεψε να επαναληφθούν οι εισαγωγές ορισμένων φρούτων από πέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας στις 5 Μαρτίου.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomgerg

 

Διαβάστε επίσης:

Η Philip Morris αποχωρεί από την Ρωσία, μία από τις μεγαλύτερες αγορές της

Back in the USSR: Οι Ρώσοι τσακώνονται για ένα πακέτο ζάχαρη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News