Business & Finance Πέμπτη 24/03/2022, 17:14
BUSINESS & FINANCE

H Philip Morris αποχωρεί από τη Ρωσία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές της

H Philip Morris αποχωρεί από τη Ρωσία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές της

H Philip Morris International ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την έξοδό της από την Ρωσία, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα πολλών άλλων διεθνών εταιρειών μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η παραγωγός των τσιγάρων Marlboro και των προϊόντων IQOS ανέφερε ότι ψάχνει τρόπους να φύγει από τη ρωσική αγορά, καθώς έχει γίνει «υπερβολικά πολύπλοκο» να συνεχίσει να δραστηριοποιείται εκεί. 

Η μετοχή της εταιρείας σήμερα ανέβηκε έως και 1,5%, ενώ είχε χάσει το 1/10 της αξίας της τον προηγούμενο μήνα.

Η αποχώρηση από τη Ρωσία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την Philip Morris, καθώς η αγορά της χώρας αντιπροσώπευσε το 6% των συνολικών κερδών της πέρσι. Η Ρωσία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά τσιγάρων σε όγκο στον κόσμο και αποτέλεσε επίσης σημαντική περιοχή για την πώληση των προϊόντων IQOS της εταιρείας.

Η Philip Morris είπε ότι θα τροποποιήσει τις προβλέψεις της για τις αποδόσεις της φέτος στις 21 Απριλίου, όταν θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ο κολοσσός των καπνικών προϊόντων έχει ήδη μειώσει την παραγωγή, έχει διακόψει την κυκλοφορία κάποιων προϊόντων της, έχει σταματήσει τις διαφημίσεις και έχει ακυρώσει το λανσάρισμα νέων προϊόντων στη Ρωσία.

«Όλες οι προσπάθειές μας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια των συναδέλφων μας στην Ουκρανία. Στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών που υποφέρουν τόσο», ανέφερε σε σχετική δήλωση ο CEO, Jacek Olczak.

Η εταιρεία έχει πάνω από 3.200 εργαζόμενους στη Ρωσία, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνονται.

Σύμφωνα με αναλυτή της Jefferies, η Philip Morris αντιμετώπιζε ένα σημαντικό δίλημμα: να φύγει από τη Ρωσία, μειώνοντας έτσι το πλήγμα στο όνομά της ή να συνεχίσει να επωφελείται από τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά IQOS.

Ο ίδιος προβλέπει ότι μετά την έξοδο από τη Ρωσία, η εταιρεία θα επιδιώξει μια νέα είσοδο στην αγορά των ΗΠΑ, ειδικά με προϊόντα ατμίσματος και αυτοκόλλητα νικοτίνης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News