Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 13:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Back in the USSR: Οι Ρώσοι τσακώνονται για ένα πακέτο ζάχαρη

Back in the USSR: Οι Ρώσοι τσακώνονται για ένα πακέτο ζάχαρη

Βλέποντας τους Ρώσους να περιμένουν στην ουρά για να αγοράσουν ζάχαρη, οι συγκρίσεις με την σοβιετική εποχή είναι κάπως αναπόφευκτες.

Η ζάχαρη και η σίκαλη άρχισαν να εξαφανίζονται από τα καταστήματα στις αρχές του Μαρτίου, μόλις μία εβδομάδα αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Και όταν ο δήμαρχος του Σαρατόφ ανακοίνωσε ότι θα στήνονταν ειδικές αγορές όπου ο κόσμος θα μπορούσε να αγοράσει είδη βασικής ανάγκης, εκατοντάδες άτομα εμφανίστηκαν.

«Οι άνθρωποι μοιράζονται συμβουλές για το πού να αγοράσουν ζάχαρη. Είναι τρελό», λέει στον Guardian ο Βίκτορ Ναζάροφ. Η γιαγιά του του ανέθεσε να επισκεφθεί την ειδική αγορά για να «στοκάρει» τρόφιμα. «Είναι λυπηρό και είναι αστείο. Μοιάζει σαν όλα να ήταν καλά πριν από έναν μήνα και τώρα μιλάμε ξανά για το 1990, αγοράζουμε προϊόντα γιατί φοβόμαστε ότι θα εξαφανιστούν».  

 

Έπειτα από αναμονή 1,5 ώρας στην κεντρική πλατεία της πόλης, μπόρεσε να αγοράσει μόνο μία συσκευασία ζάχαρης των πέντε κιλών.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν καβγάδες για τη ζάχαρη στις αγορές και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, την ώρα που οι αξιωματούχοι λένε ότι οι ελλείψεις οφείλονται σε μία τεχνητή κρίση.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα με τη ζάχαρη στοχεύει στη δημιουργία κλίματος πανικού στην κοινωνία», είπε ο κυβερνήτης της περιοχής Ομσκ.

«Πιστεύω ότι πηγαίνουμε σταθερά πίσω σε μία Σοβιετική Ένωση», λέει η Ελίνα Ριμπάκοβα, οικονομολόγος του Institute of International Finance, εξηγώντας ότι η ρωσική κυβέρνηση πιθανότατα θα συνεχίσει να αποκόβει τη χώρα από την παγκόσμια οικονομία. «Δεν το βλέπω σαν ένα προσωρινό σοκ από το οποίο θα επιστρέψουμε στη φιλελεύθερη δημοκρατία και στην εκ νέου ενσωμάτωση στον κόσμο, εκτός και εάν υπάρξει μια αλλαγή κυβέρνησης».

Στα καταστήματα στη Ρωσία καταγράφονται ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα ταμπόν. Οι τιμές εισαγόμενων προϊόντων, όπως το απορρυπαντικό Τide και οι οδοντόκρεμες έχουν  εκτιναχθεί, λόγω της κατάρρευσης του ρουβλίου.

Η κυβέρνηση αποδίδει την αύξηση των τιμών στις αγορές πανικού και στους κερδοσκόπους, λέγοντας ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα για να ικανοποιηθεί η ζήτηση.

Όμως, φάρμακα όπως η ινσουλίνη έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται από τα ράφια των φαρμακείων.

Η Ριμπάκοβα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει φέτος στο 20%, κάτι που θα σημαίνει φτώχεια για τους καθημερινούς Ρώσους. «Φτώχεια και απελπισία», όπως λέει.

Χιλιάδες εργαζόμενοι επηρεάζονται από τη φυγή των ξένων πολυεθνικών, ενώ τα ντόπια εργοστάσια έχουν αρχίσει να αναστέλλουν την παραγωγή τους. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Sheremetyevo της Μόσχας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι  θέτει σε αναστολή το ένα πέμπτο του προσωπικού του, καθώς η επιβατική κίνηση μειώνεται, λόγω των κυρώσεων.

«Είναι πιθανό ότι σε 1-2 χρόνια θα υπάρχουν ρωσικές εναλλακτικές για προϊόντα από εκείνα της  Microsoft έως τα ταμπόν, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να φτιαχτούν. Και το ερώτημα είναι το ποιος θα τα κατασκευάζει», λέει η Ριμπάκοβα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης: 

Το παρασκήνιο του οικονομικού πολέμου: Πώς η Δύση «στραγγάλισε» τη Ρωσία

Τι «McDonald’s», τι «Θείος Βάνια»: Οι ρωσικές εταιρείες παίρνουν τη θέση των πολυεθνικών

«Η ζωή στον στενό κύκλο του Πούτιν είναι σαν τον Νονό»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News