Business & Finance Πέμπτη 24/03/2022, 15:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ: Όχι σε ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

ΟΠΕΚ: Όχι σε ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Πλήγμα στους καταναλωτές θα προκαλούσε ένα εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΠΕΚ που ήδη ασκούν πίεση προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μην προχωρήσουν σε τέτοιες κυρώσεις.

Μέλη του ΟΠΕΚ με μεγάλη παραγωγή, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσπαθούν να ισορροπήσουν τα συμφέροντα Δύσης και Μόσχας, ενώ ο ΟΠΕΚ+, στον οποίο περιλαμβάνεται και η Ρωσία, δεν έχει συζητήσει καθόλου το ζήτημα της Ουκρανίας.

Η ΕΕ, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό πετρέλαιο, έχει επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, όπως η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής της τράπεζας, παρακάμπτοντας όμως τον τομέα της ενέργειας. Στην Σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο τραπέζι θα τεθεί ακριβώς αυτό το ζήτημα, το ενεχόμενο επιβολης κυρώσεων και στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας. 

Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson στις 16 Μαρτίου για να συζητήσουν τις «κρίσιμες στιγμές» για την αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο ζήτημα την οποία επικαλείται το Reuters, οι ανησυχίες του ΟΠΕΚ έγιναν σαφείς στην ΕΕ. 

Ερωτηθείς για σχόλια σχετικά με τη συνάντηση της 16ης Μαρτίου, ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε: «Ο ΟΠΕΚ παρουσίασε την ανάλυσή του για την κατάσταση της αγοράς πετρελαίου και μας ενημέρωσε για τα σχέδιά του όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου». «Όπως έχουμε πει επανειλημμένως, τίποτα δεν τίθεται εκτός συζήτησης όσον αφορά στις μελλοντικές κυρώσεις», συνέχισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Το κοινό μέτωπο για τη προμήθεια φυσικού αερίου – Τι σημαίνουν για την Ελλάδα τα μέτρα

Τι κοινό έχουν η κλιματική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News