Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 18:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Naftogaz: Οι κυρώσεις πρέπει να εστιάσουν στο ισχυρότερο όπλο της Ρωσίας

Naftogaz: Οι κυρώσεις πρέπει να εστιάσουν στο ισχυρότερο όπλο της Ρωσίας

Προκειμένου να αποδυναμωθεί η Ρωσία και εν τέλει να σταματήσει ο πόλεμος, ο κόσμος πρέπει να αφοπλίσει τη Ρωσία από το ισχυρότερο οικονομικό και πολιτικό της όπλο, την ενέργεια, καταλήγουν όλο και περισσότεροι.

Αυτό διεμήνησε νωρίτερα και ο Yuriy Vitrenko, επικεφαλής της Naftogaz, της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στην Ουκρανία. Μιλώντας στο BBC δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Δύσης πρέπει να ενισχυθούν και να στοχεύσουν ευθέως στην ενέργεια.

Προκειμένου να σταματήσει την εξάπλωση του πολέμου, η Δύση «θα πρέπει να κάνει αυτή την πολύ ξεκάθαρη επιλογή να ξεφορτωθεί την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο». Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι οι κυρώσεις στην ενέργεια αναμένεται να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στη ρωσική οικονομία, ενώ σημείωσε ότι όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις «θα πρέπει να πιστέψετε ότι βρίσκεστε σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, αντίστοιχα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) απηύθυνε έκκληση συγκεκριμένα προς την Ευρώπη για μείωση της εξάρτησής της από την ρωσική ενέργεια και ειδικότερα από το αέριο. Προτείνοντας ένα σχέδιο με 10 βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, η ΙΕΑ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μέσα σε ένα χρόνο, η Ευρώπη μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές της κατά τουλάχιστον 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

«Κανείς δεν έχει αυταπάτες πια. Η χρήση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως οικονομικό και πολιτικό όπλο δείχνει στην Ευρώπη ότι οφείλει να δράσει γρήγορα, ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε νωρίτερα μέσα στη μέρα ο διευθύνων σύμβουλιος της ΙΕΑ, Fatih Birol.

Εξάρτηση Ε.Ε. από τη Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεκριμένα εξαρτάται από τη Ρωσία για την κάλυψη περίπου του 40% των αναγκών της για φυσικό αέριο. Η Ρωσία δηλαδή αποτελεί με διαφορά τον μεγαλύτερο πάροχο φυσικού αερίου για την Ε.Ε. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat από το 2019, η Ρωσία είναι παράλληλα ο μεγαλύτερος πάροχος επίσης πετρελαίου (26,9% των εισαγωγών), αλλά και στερεών καυσίμων (46,7% των εισαγωγών).

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters

Διαβάστε επίσης:

IEA: Μπορεί να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία κατά 1/3

Πώς οι ευρωπαϊκές κυρώσεις χτυπούν το πετρέλαιο της Ρωσίας

Το πολεμικό «μαξιλάρι» της Ρωσίας που μεγάλωνε επί δύο δεκαετίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News