Business & Finance Πέμπτη 24/03/2022, 13:01
BUSINESS & FINANCE

Τι κοινό έχουν η κλιματική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Τι κοινό έχουν η κλιματική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ένα είναι το κοινό στοιχείο που ενώνει δύο φαινομενικά άσχετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο πλανήτης, την κλιματική κρίση και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και αυτό είναι τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με την κορυφαία επιστήμονα της Ουκρανίας για το κλίμα, την Σβιτλάνα Κρακόβσκα, η εξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι η πραγματική αιτία του πολέμου, αλλά σίγουρα αποτελεί κινητήρια δύναμή του.

Η Κρακόβσκα εργάστηκε μαζί με άλλους Ουκρανούς επιστήμονες και συνέβαλαν στην ιστορική διακήρυξη της φετινής Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα. Μεταξύ άλλων, σε αυτήν διαπιστώνεται ότι η κλιματική κρίση σύντομα θα ξεπεράσει τη δυνατότητα του ανθρώπου να προσαρμοστεί σε αυτήν και πως σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης είναι επιρρεπής σε καταστροφές που συνδέονται με τη συνεχή χρήση ορυκτών καυσίμων.

Την ίδια ώρα, κάποιες χώρες συνεχίζουν να εισάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία, γεμίζοντας το θησαυροφυλάκιο του Πούτιν και χρηματοδοτώντας έμμεσα τον πόλεμο. Σύμφωνα με ανάλυση της ΜΚΟ Transport and Environment, η στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας ενισχύεται κάθε μέρα από πληρωμές ύψους 285 εκατ. δολαρίων που γίνονται κάθε μέρα από ευρωπαϊκές χώρες.

Τα έσοδα από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο θεωρούνται ότι αντιπροσωπεύουν το 43% του συνολικού προϋπολογισμού του Κρεμλίνο για την περίοδο 2011-2020, υπογραμμίζοντας έτσι τον κεντρικό ρόλο που έχουν τα ορυκτά καύσιμα για τη ρωσική κυβέρνηση.

Για την Ουκρανή επιστήμονα, είναι ξεκάθαρη ειρωνεία της τύχης ότι πολλές δυτικές χώρες, οι οποίες στην Ουκρανία θεωρούνται πιο ελεύθερες ή πιο δημοκρατικές, είναι τόσο εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Το συμπέρασμα είναι ότι όσο πιο σύντομα σταματήσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, τόσο καλύτερος θα είναι ο κόσμος για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο» σχολιάζει η επικεφαλής επιστήμονας της Ουκρανίας για το κλίμα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέπεσε με μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς οι χώρες προσπαθούν να βρουν αντικατάστατα για τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Η βιασύνη για να γίνει όλο και μεγαλύτερη η εξάρτηση της ανθρωπότητας στα ορυκτά καύσιμα μετά την κρίση στην Ουκρανία προκάλεσε την αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι χώρες ασχολούνται τόσο με το κενό στην άμεση προμήθεια ορυκτών καυσίμων που ξεχνούν ή αδιαφορούν για τις δεσμεύσεις τους να μειώσουν τη χρήση τους. Πρόκειται για τρέλα: η εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα θα οδηγήσει σίγουρα στην καταστροφή» προειδοποίησε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ο θησαυρός πάνω στον οποίο κάθεται η Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News