Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 13:09
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Οι τράπεζες δεν δίνουν επαρκή στοιχεία για τους κλιματικούς κινδύνους

Χρήζουν βελτίωσης

ΕΚΤ: Οι τράπεζες δεν δίνουν επαρκή στοιχεία για τους κλιματικούς κινδύνους

«Χέρι» βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς ακόμα δεν έχουν δώσει αναλυτικά στοιχεία για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή.

«Αν και έχει υπάρξει βελτιώση από την πρώτη αξιολόγηση της ΕΚΤ στα τέλη του 2020, καμία τράπεζα δεν εκπλήρωσε πλήρως τις προσδοκίες που υπήρχαν» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Οι 109 τράπεζες, που είναι υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ, είναι υποχρεωμένες να την ενημέρωνουν και να ανταποκρίνονται σε προσδοκίες για τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Όπως σημειώνει η ΕΚΤ, οι απαιτήσεις αυτές θα γίνουν πιο αυστρές τα ερχόμενα χρόνια, καθώς οι αγορές και το κοινό αναμένουν μεγαλύτερη πληροφόρηση. Γι’ αυτό τον λόγο «οι τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν τις πρακτικές τους χωρίς καθυστέρηση».

Σε σχέση με το 2020, περισσότερες τράπεζες δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους. Για παράδειγμα, το 70% των τραπεζών που αξιολογόυνται πλέον εξηγεί πώς η διοίκησή τους αντιμετωπίζει αυτούς τους κινδύνους. Το ποσοστό αυτό ήταν 50% το 2020.

Ωστόσο, το συνολικό επίπεδο διαφάνειας είναι ακόμα ανεπαρκές. Περίπου το 75% των τραπεζών δεν αποκαλύπτουν εάν οι κλιματικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο προφίλ κινδύνου τους, παρόλο που περίπου οι μισές τράπεζες που αποτυγχάνουν να το πράξουν αυτό έχουν δηλώσει στην ΕΚΤ ότι θεωρούν πως ειναι εκτεθειμένες σε τέτοιους κινδύνους. 

Και σχεδόν το 60% των τραπεζών δεν περιγράφει πώς ο κίνδυνος μετάβασης ή ο φυσικός κίνδυνος θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη στρατηγική τους.

Τέλος, μόνο το 50% των τραπεζών δημοσιεύουν την επίδοσή τους ή δείκτες κινδύνου αναφορικά με κλιματικά ή περιβαλλοντικά ρίσκα, ενώ μόλις το 15% αποκαλύπτουν τις εκπομπές που παράγουν κατά τη διάρκεια της δραστηριοποίησής τους.

Μπορείτε να διαβάστε ολόκληρη την αξιολόγηση της ΕΚΤ στα αγγλικά εδώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κλιματικά stress tests στις 4 τράπεζες: Τι θα μετρήσουν και πώς

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Συνεχίζουν να στηρίζουν πετρελαϊκές παρά τις δεσμεύσεις

ΕΚΤ: Σε ισχύ τα stress tests των τραπεζών για τους κλιματικούς κινδύνους

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News