Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 15:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις από πολλά μέτωπα για το πετρέλαιο – Ανεβαίνει το Brent

Πιέσεις από πολλά μέτωπα για το πετρέλαιο – Ανεβαίνει το Brent

Ανοδικά κινείται από το πρωί η τιμή του πετρελαίου, καθώς διέρρευσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι στο σενάριο αυτό θα πληγεί σοβαρά η ενεργειακή ισορροπία της Ευρώπης. Παράλληλα όμως, οι τιμές ανεβαίνουν και στον απόηχο των επιθέσεων που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε εγκαταστάσεις της Aramco στην Σαουδική Αραβία.

Το Brent κινείται γύρω στα 113 δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,5% περίπου. Το αμερικανικό αργό έχει σκαρφαλώσει περίπου στα 107,5 δολάρια, με άνοδο επίσης 4,3% περίπου. Απεναντίας τα προθεσμιακά φυσικού αερίου υποχωρούν κατά περίπου 1,7%.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως το εμπάργκο δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο, διότι οι χώρες της Ε.Ε. ακόμη εξαρτώνται σε τεράστιο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και συνεπώς δεν μπορούν να διακόψουν τόσο γρήγορα τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Επιπλέον πιέσεις στην αγορά ασκεί και ο πληθωρισμός, αλλά και οι επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία. Αυτή τη στιγμή και εφόσον δεν φαίνεται πως τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, στο επίκεντρο έχει τεθεί το ερώτημα εάν η αγορά θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη ρωσική ενέργεια που υπόκειται σε κυρώσεις.

«Ακόμη και εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει αύριο, ο κόσμος ακόμη θα έχει να αντιμετωπίσει ένα δομικό έλλειμμα ενέργειας εξαιτίας των ρωσικών κυρώσεων», προειδοποιεί μιλώντας στο Reuters ο αναλυτής της OANDA Jeffrey Halley.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Στο τραπέζι το σενάριο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Saudi Aramco: Αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου λόγω υψηλής ζήτησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News