Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 10:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Στο τραπέζι το σενάριο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ε.Ε.: Στο τραπέζι το σενάριο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Το σενάριο επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία θα εξετάσει η Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα στις συνόδους στις οποίες θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η ΕΕ εξετάζει ήδη μία πέμπτη δέσμη κυρώσεων, που ενδέχεται να περιλαμβάνει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις χώρες της Ένωσης. Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη απόφαση έχουν λάβει οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Η ΕΕ θα συνεχίσει τη συζήτηση για το καθεστώς κυρώσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα. Ήδη πάντως οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τη Δευτέρα.

«Εργαζόμαστε για ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων, και προτείνονται πολλά νέα ονόματα», ανέφερε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφερόμενος σε Ρώσους που αναμένεται να ενταχθούν στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ.

Πηγές διπλωματικών αντιπροσωπειών τόνισαν στο Reuters πως χώρες-μέλη από τη Βαλτική, όπως η Λιθουανία, πιέζουν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ως το λογικά επόμενο βήμα, ενώ η Γερμανία προειδοποιεί ενάντια σε μια «βιαστική» απόφαση δεδομένων των ήδη υψηλών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη.

Από τη δική του πλευρά το Παρίσι λέει ότι «δεν υπάρχουν ταμπού» στις κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στη Ρωσία, και αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι τυχόν χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ή ένας βαρύς βομβαρδισμός του Κιέβου θα ενεργοποιήσει ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν; Παρανοήσεις και οικονομικές πραγματικότητες για την Ρωσία

«Πονοκέφαλος» εκατομμυρίων: Ποιος θα πληρώσει για τη συντήρηση των δεσμευμένων superyachts;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News