Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 11:26
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ

Τα πρώτα βήματα για πτήσεις χωρίς καραντίνα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης

Τα πρώτα βήματα για πτήσεις χωρίς καραντίνα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης

Η εφαρμογή νέων προγραμμάτων τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού πριν από την επιβίβαση σε αεροπορική πτήση θα επιτρέψουν σε μικρό αριθμό Αμερικανών να κάνουν διακοπές Χριστουγέννων στην Ευρώπη. Παρότι η κυκλοφορία των εμβολίων αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που θα επιτρέψει την ανάκαμψη της αεροπορικής βιομηχανίας, οι αερομεταφορείς δεν έχουν τα χρονικά περιθώρια να περιμένουν μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό. Και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη διεξαγωγή τεστ στους επιβάτες πριν από κάθε πτήση.

Την αρχή έκανε αυτή την εβδομάδα η αμερικανική Delta Air Lines, εγκαινιάζοντας πρόγραμμα τεστ Covid-19 για τους επιβάτες που ταξιδεύουν από Ατλάντα προς Άμστερνταμ, ενώ ένα δεύτερο πρόγραμμα αναμένεται να αρχίσει αύριο για τους επιβάτες της Delta με προορισμό τη Ρώμη.

Εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα προγράμματα ανίχνευσης προ πτήσεων που διεξάγουν οι American και United Airlines, τα προγράμματα της Delta επιτρέπουν στους επιβάτες να αποφύγουν την καραντίνα στην Ευρώπη.

Οι νέες «Covid-tested πτήσεις» της Delta αφορούν τα δρομολόγια από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ατλάντα και πραγματοποιούνται τέσσερις φορές την εβδομάδα προς Άμστερνταμ και τρεις φορές την εβδομάδα προς Ρώμη.

Οι επιβάτες μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα εάν βγουν αρνητικοι στον κορωνοϊό στα διάφορα τεστ που θα διεξάγονται πριν και μετά την πτήση. Ειδικότερα:

Οι επιβάτες πρέπει να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης Covid-19 πέντε ημέρες πριν από την άφιξη στο Άμστερνταμ ή έως και 72 ώρες πριν από την αναχώρηση από Ρώμη. Πριν από την επιβίβασή τους στο αεροδρόμιο της Ατλάντα θα υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης(rapid test), ενώ κατά την προσγείωση στο Άμστερνταμ ή σε Ρώμη θα υποβληθούν ξανά σε test(PCR για Αμστερνταμ, rapid για Ρώμη). H διεξαγωγή rapid test προβλέπεται εντός του αεροδρομίου της Ρώμης και πριν από την επιστροφή στις ΗΠΑ.

Για να αποφύγουν την καραντίνα στο Άμστερνταμ, οι επιβάτες πρέπει να βγουν αρνητικοί στα δύο PCR τεστ, τα οποία θεωρούνται μεγαλύτερης ακρίβειας, για τα αποτελέσματα όμως χρειάζεται να μεσολαβήσουν κάποιες ημέρες. 

Η Delta βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες κυβερνήσεις για παρόμοια προγράμματα πτήσεων χωρίς καραντίνα, μεταξύ των οποίων τα δρομολόγια Νέα Υόρκη-Ρώμη.

«Η άφιξη των εμβολίων αποτελεί φανταστική είδηση, θα χρειασθεί όμως να μεσολαβήσει αρκετός χρόνος προτού είναι ευρέως διαθέσιμα ανά τον κόσμο», δηλώνει στο CNBC ο αντιπρόεδρος της Delta, Πέρι Κανταρούτι. «Και γι’ αυτό το λόγο εργασθήκαμε με τις αρχές και τους εταίρους μας για να δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη ταξιδιωτικών διαδρόμων για επαναφορά των αεροπορικών ταξιδίων με ασφάλεια», προσθέτει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News