Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 15:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Τι θα ισχύει το καλοκαίρι για τα slots αεροδρομίων

Κομισιόν: Τι θα ισχύει το καλοκαίρι για τα slots αεροδρομίων

Nέους κανονισμούς για τις χρονοθυρίδες(slots) αεροδρομίων που θα τεθούν σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2021 προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιτρέποντας στις αεροπορικές να διατηρήσουν τις χρονοθυρίδες εάν κάνουν χρήση του 40% αντί του συνηθισμένου ποσοστού 80%, καθώς η αεροπορική βιομηχανία δεν έχει ακόμη γιατρέψει τις «πληγές» της από την πανδημία του κορωνοϊού, που κρατάει καθηλωμένο το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου αεροπορικού στόλου.

Τον Μάρτιο, η Κομισιόν είχε εκδώσει εξαίρεση(waiver), ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να αναγκασθούν οι αεροπορικές να πετούν με άδεια αεροσκάφη και «πτήσεις φαντάσματα» ώστε να διατηρήσουν τα πολύτιμα slots στα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με την Eυρωπαία επίτροπο Μεταφορών, Αντίνα Βάλεαν, η πρόταση θα ανακουφίσει τους αερομεταφορές, διασφαλίζοντας αποτελεσματική λειτουργία των αεροδρομίων, αποφεύγοντας παράλληλα τις «πτήσεις-φάντασμα» και διαηρώντας τον ανταγωνισμό στην αγορά.

«Οι προτεινόμενοι κανονισμοί συνεπάγονται σιγουριά για την καλοκαιρινή σεζόν του 2021, με την Κομισιόν να διασφαλίζει τις ισορροπίες, έχοντας τη δυνατότητα εφαρμογής πρόσθετων εξαιρέσεων στα ποσοστά χρήσης των χρονοθυρίδων», υπογράμμμισε η Ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ταξιδιωτική κίνηση το καλοκαίρι του 2021 θα κυμανθεί τουλάχιστον στο 50% των επιπέδων του 2019.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News