Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 16:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος θα πάρει το εμβόλιο πρώτος; Σε θέση μάχης και οι επιχειρήσεις

Ποιος θα πάρει το εμβόλιο πρώτος; Σε θέση μάχης και οι επιχειρήσεις

Η άφιξη των εμβολίων της Covid-19 δεν κινητοποιεί μόνο υγειονομικές αρχές και κυβερνήσεις. Μεγάλες επιχειρήσεις και ολόκληροι κλάδοι της οινοκομικής ζωής αρχίζουν από τώρα να κάνουν κινήσεις για να εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοί τους δεν θα αργήσουν να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Αυτό τουλάχιστον ισχύει στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της Wall Street Journal. 

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα οι εκπρόσωποι των κλάδων της βιομηχανίας τροφίμων, της εστίασης, των αερομετοφορέων και των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας έχουν ζητήσει από ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές να δώσουν στους δικούς τους εργαζομένους κατά προτεραιότητα πρόσβαση στις δόσεις των εμβολίων. Υποστηρίζουν ότι οι υπάλληλοί τους το έχουν απολύτως ανάγκη αφού αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό και τονίζουν ότι οι κλάδοι αυτοί είναι καθοριστικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας. 

Αν και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν εκδώσει οδηγίες για το ποιοι θα είναι οι πρώτοι Αμερικανοί που θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι κυβερνήτες των πολιτειών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από πολιτεία σε πολιτεία. 

Οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή της μάχης, δηλαδή αυτοί του χώρου υγείας, όπως και οι εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι των οίκων ευγηρίας, εκτιμάται πάντως ότι στο σύνολο της χώρας θα έχουν προτεραιότητα για το εμβόλιο- το οποίο ενδεχομένως να εγκριθεί μέσα στις επόμενες ημέρες από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). 

To Economic Policy Institute υπολογίζει ότι περισσότεροι από 55 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών) είναι σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο εγκαίρως. Ξεχωριστή έρευνα του United Way of the National Capital Area ανεβάζει τον αριθμό στους 74 εκατομμύρια εργαζομένους ή κοντά στο 45% του εργατικού δυναμικού. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News