Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 09:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HΠΑ: Στη «μαύρη λίστα» 80 ακόμη κινεζικές επιχειρήσεις

HΠΑ: Στη «μαύρη λίστα» 80 ακόμη κινεζικές επιχειρήσεις

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να επεκτείνουν τη «μαύρη λίστα» εταιρειών για τις οποίες ισχύουν απαγορευτικοί περιορισμοί στην πρόσβαση σε αμερικανική τεχνολογία, προσθέτοντας περίπου 80 κινεζικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η κορυφαία κατασκευάστρια επεξεργαστών Semiconductor Manufacturing International Corp., όπως μεταδίδει το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα.

Όσες εταιρείες εντάσσονται στη «μαύρη λίστα» της Ουάσιγκτον στερούνται της πρόσβασης σε αμερικανική τεχνολογία, από λογισμικό μέχρι κυκλώματα. Η κίνηση θεωρείται από τους αναλυτές ως «κύκνειο άσμα» του προέδρου Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει στην Κίνα, ενώ έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες προτού αναλάβει καθήκοντα προέδρου ο Τζο Μπάιντεν των Δημοκρατικών, ο οποίος επικράτησε στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ουάσιγκτον θα διευρύνει τη λίστα προσθέτοντας 80 επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, σχεδόν στο σύνολό τους κινεζικές. Επιχείρημα της αμερικανικής πλευράς είναι ότι οι επιχειρήσεις συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ, λόγω των δεσμών που έχουν οι επιχειρήσεις με τον κινεζικό στρατό, καθώς ορισμένες από αυτές συνεργάζονται για την κατασκευή και στρατιωτικοποίηση τεχνητών νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ κάποιες θεωρείται ότι παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρουν οι πηγές.

Η λίστα περιλαμβάνει πλέον περισσότερες από 275 κινεζικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, μεταξύ των οποίων ο κολοσσός τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei Technologies και 150 θυγατρικές της, την ZTE Corp, καθώς και την Hikvision που κατασκευάζει κάμερες παρακολούθησης. Η Semiconductor Manufacturing International (SMIC) ήταν ήδη στόχαστρο της Ουάσιγκτον. Η SMIC αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευαστή επεξεργαστών της Κίνας, αν και υπολείπεται της Taiwan Semiconductor Manufacturing, που κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά επεξεργαστών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Βloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News