Business & Finance Σάββατο 19/03/2022, 22:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Στις 25 Μαρτίου θα συζητήσει τη συμφωνία 45 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή

ΔΝΤ: Στις 25 Μαρτίου θα συζητήσει τη συμφωνία 45 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή

Την ερχόμενη Παρασκευή στις 25 Μαρτίου θα συζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη συμφωνία ύψους 45 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή, μια συζήτηση που πιθανόν θα αποτελεί το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωσή της μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων. 

Εάν εγκριθεί, θα είναι το 22ο πρόγραμμα του ΔΝΤ στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και το τελευταίο κεφάλαιο στην ταραχώδη σχέση της χώρας με το Ταμείο. Η συμφωνία θα αναχρηματοδοτήσει τις πληρωμές που οφείλονται από το πρόγραμμα διάσωσης ρεκόρ του ΔΝΤ που δόθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, το οποίο όμως δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία. 

Την τρέχουσα εβδομάδα το κοινοβούλιο της Αργεντινής ενέκρινε νομοθεσία για τη χρηματοδότηση της νέας συμφωνίας από το ΔΝΤ, όχι όμως τις οικονομικές πολιτικές που θα στηρίζουν το πρόγραμμα, με το Ταμείο να επικροτεί την έγκριση που πέρασε από το Κογκρέσο. 

Η έγκριση «είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι η Αργεντινή είναι αφοσιωμένη σε πολιτικές που θα ενθαρρύνουν μια πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. 

Η κυβέρνηση επέλεξε επίσης να ομαδοποιήσει δύο πληρωμές που ήταν να καταβληθούν στο ΔΝΤ την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη συνολικού ύψους 2,8 δισ. δολαρίων σε μία ενιαία πληρωμή στις 31 Μαρτίου. Το ΔΝΤ από τη μεριά του δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες του και δεν θα θεωρηθεί καθυστέρηση ή αθέτηση πληρωμών. 

Μετά την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, η Αργεντινή θα λάβει σύντομα σχεδόν 9,8 δισ. δολάρια από το Ταμείο για να καλύψει πληρωμές από προηγούμενο πρόγραμμα και να ενισχύσει τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας. Οι υπόλοιπες εκταμιεύσεις, συνολικού ύψους 45 δισ. δολαρίων, εξαρτώνται από την επίτευξη ορισμένων δημοσιονομικών και νομισματικών στόχων από την κυβέρνηση οι οποίες θα εκτιμώνται από τριμηνιαίες αξιολογήσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News