Business & Finance Παρασκευή 28/01/2022, 19:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργεντινή: Νέα συμφωνία με το ΔΝΤ για το χρέος

Αργεντινή: Νέα συμφωνία με το ΔΝΤ για το χρέος

Νέα συμφωνία για την αναδιαπραγμάτευση χρέους 44 δισ. δολαρίων σύνηψε η Αργεντινή με το ΔΝΤ, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση θα «ανακουφίσει» την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής που επί τρία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. 

Η συμφωνία «προβλέπει τη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης που έχει ήδη αρχίσει», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες. Σημειώνεται πως τους πρώτους 11 μήνες του 2021, σημειώθηκε ρυθμός ανάπτυξης 11,3%, έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης.

«Έχουμε ένα χρέος που δεν μπορεί να εξοφληθεί και που θα μας άφηνε χωρίς παρόν ούτε μέλλον και έχουμε τώρα μια λογική συμφωνία που θα μας επιτρέψει να αναπτυχθούμε και να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας χάρη στην ανάπτυξή μας», σημείωσε ο Φερνάντες.

Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2019, η κυβέρνηση της Αργεντινής βρίσκεται σε συνομιλίες με το ΔΝΤ, οι οποίες έγιναν πιο εντατικές τις τελευταίες εβδομάδες. Αν δεν κατέληγε σε συμφωνία με το ΔΝΤ, η Αργεντινή θα έπρεπε να καταβάλει τα τρία επόμενα χρόνια, σε κεφάλαιο και τόκους, περισσότερα από 19 δισ. δολάρια το 2022, περίπου τόσα το 2023 και περίπου τέσσερα δισ. δολάρια το 2024.

Ο υπουργός ΟικονομίαςΜάρτιν Γκουσμάν έδωσε μερικές λεπτομέρειες της επιτευχθείσας συμφωνίας, ιδιαίτερα για τη «δημοσιονομική πορεία», τη σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος – σήμερα στο 3% του ΑΕΠ- που αποτελούσε το κύριο εμπόδιο των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η συμφωνία προβλέπει σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2022, στο 1,9% το 2023 και στο 0,9% το 2024.

Ο σκοπός αυτός επιτρέπει μια δημοσιονομική πολιτική «που δεν εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη» και μια εξέλιξη των δημοσίων δαπανών «χωρίς δομική προσαρμογή», υποστήριξε ο Γκουσμάν. «Είναι η καλύτερη συμφωνία στην οποία θα μπορούσαμε να καταλήξουμε», εκτίμησε ο υπουργός.

Ο Μάρτιν Γκουσμάν είπε επίσης ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς ελέγχου των αλλαγών που ισχύουν από το 2019.

«Οι διαπραγματεύσεις ήταν πραγματικά δύσκολες», είπε ο υπουργός που ήταν στην πρώτη γραμμή των συνομιλιών. «Υπήρξε μια πολύ ισχυρή πολιτική και τεχνική εργασία». Η συμφωνία με το ΔΝΤ θα πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα πολυετές πρόγραμμα της κυβέρνησης, που θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, όπου ο κεντροαριστερός κυβερνών συνασπισμός δεν έχει την πλειοψηφία, αν και αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον υπουργό, τεχνικά κλιμάκια της Αργεντινής και του ΔΝΤ θα πρέπει «ακόμη να εργαστούν για τα πρωτόκολλα συμφωνίας και αυτό θα πάρει μερικές εβδομάδες». «Το χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών πληρωμών θα καθοριστεί από τα (επερχόμενα) μνημόνια».

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με το ΔΝΤ γίνεται ακριβώς την ημέρα που η Αργεντινή θα έπρεπε να καταβάλει την πρώτη εξόφληση ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από 370 εκατ. την ερχόμενη Τρίτη. Ο υπουργός επιβεβαίωσε πως η σημερινή πληρωμή «θα καταβληθεί».

Διαβάστε επίσης:

Η μεγαλύτερη χρεοκοπία κράτους – Μέχρι που η Ελλάδα έσπασε τα «κοντέρ»

Τα «Δεκεμβριανά» της Αργεντινής: Capital controls, κλειστές τράπεζες και βίαιες αναταραχές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News