Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 14:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρυσές τουαλέτες και ρολόγια μισού εκατομμυρίου: Είναι ο Πούτιν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο;

Χρυσές τουαλέτες και ρολόγια μισού εκατομμυρίου: Είναι  ο Πούτιν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο;

Επισήμως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βγάζει 140.000 δολάρια τον χρόνο, ζει σε ένα διαμέρισμα 75 τ.μ. και δηλώνει ένα τροχόσπιτο και τρία αυτοκίνητα. Όμως, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, ο Ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με κρυφή περιουσία 200 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το περιοδικό Fortune, ο Πούτιν έχει ένα πάθος για τα ακριβά ρολόγια, χαλαρώνει σε μία έπαυλη αξίας 1,4 δισ.  δολαρίων στη Μαύρη Θάλασσα και διατηρεί μια συλλογή από 58 αεροπλάνα και ελικόπτερα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και ένα αεροπλάνο με χρυσή τουαλέτα, συνολικής αξίας 716 εκατ. δολαρίων, το οποίο αποκαλείται «το ιπτάμενο Κρεμλίνο».

Καθώς ο πόλεμος στρέφει τους προβολείς πάνω του, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θέλει να βρίσκεται η προσωπική του ζωή στο μικροσκόπιο. «Έχω μία ιδιωτική ζωή στην οποία δεν επιτρέπω παρεμβάσεις. Πρέπει να γίνεται σεβαστή», έχει πει στο παρελθόν.

Αυτό δεν απέτρεψε τα δημοσιεύματα που θέλουν την μυστική ερωμένη του και την κρυφή οικογένειά του να έχουν βρει καταφύγιο στην Ελβετία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται. Τα δημοσιεύματα για τις δύο ταλαντούχες κόρες του είναι πλέον πολλά, όπως και για τη μυστική σχέση του με την χρυσή ολυμπιονίκη γυμνάστρια Αλίνα Καμπάεβα, που κάποτε αποκαλούνταν «η πιο ευλύγιστη γυναίκα της Ρωσίας». Σύμφωνα με τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο Πούτιν έχει αποκτήσει δύο γιους και δύο δίδυμες κόρες με την 38χρονη.

Και το τελευταίο διάστημα, η εικόνα του ολιγαρκούς και αφοσιωμένου γραφειοκράτη αμφισβητείται, καθώς στο μικροσκόπιο μπαίνουν φωτογραφίες του Ρώσου προέδρου, όπου εμφανίζεται να φορά ένα ρολόι Patek Philippe Perpetual Calendar που κοστίζει 60.000 δολάρια ή ένα ακόμα ακριβότερο (500.000  δολάρια) Lange & Sohne Tourbograph.

Μεταξύ άλλων, φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης μίας έπαυλης 17.000 τ.μ. με θέα προς τη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για ένα ακίνητο με μαρμάρινη πισίνα περιστοιχισμένη από αγάλματα αρχαίων θεών της Ελλάδα, έναν τεράστιο ξενώνα και κήπους που χρειάζονται 40 άτομα και 2 εκατ. δολάρια τον χρόνο μόνο για να συντηρηθούν.

Έχει επίσης σπα και χαμάμ, γήπεδο για χόκεϊ στον πάγο, καζίνο και νυχτερινό κλαμπ. Τα έπιπλα στην τραπεζαρία του κοστίζουν μισό εκατομμύριο δολάρια, ενώ τα βουρτσάκια στις τουαλέτες 850 δολάρια το καθένα.

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι το «παλάτι» αυτό ανήκει στον Πούτιν, λέγοντας ότι πρόκειται για περιουσία ενός πλούσιου επιχειρηματία, όμως οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το σπίτι ενός απλού επιχειρηματία δεν φυλάσσεται από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και από no-fly zone.

Η μυστική συμφωνία με τους ολιγάρχες

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο χρηματιστής Μπιλ Μπρόουντερ σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας το 2017, ο Πούτιν διαθέτει περιουσία 200 δισ. δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πλούσιος από τον Τζεφ Μπέζος, τον Μπιλ Γκέιτς και τον Ίλον Μασκ. Πώς την απέκτησε; Σύμφωνα με τον Μπρόουντερ, μέσω μίας συμφωνίας που έχει κάνει με τους πλουσιότερους ολιγάρχες της Ρωσίας, μετά τη σύλληψη του Μιχαήλ Χοντορκόσφκι, που ήταν ο ιδρυτής της Yukos και ο πλουσιότερος στη χώρα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, όλοι οι ολιγάρχες είναι αναγκασμένοι να του παραδίδουν το 50% από όσα χρήματα βγάζουν.

«Μετά την καταδίκη του Χοντορκόφσκι, οι άλλοι ολιγάρχες πήγαν στον Πούτιν και τον ρώτησαν τι χρειάζεται να κάνουν για να μην βρεθούν κλεισμένοι στο ίδιο κλουβί με τον Χοντορκόφσκι», είπε ο Μπρόουντερ. «Από τα όσα ακολούθησαν, φαίνεται ότι η απάντηση του Πούτιν ήταν ‘50%’. Και δεν εννοούσε το 50% για τη ρωσική κυβέρνηση ή για την προεδρία της Ρωσίας, αλλά το 50% για τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Τα Panama Papers αποκάλυψαν επίσης offshore deals και δάνεια ύψους 2 δισ. δολαρίων που σχετίζονταν με τον Πούτιν.

Τι λέει ο ίδιος ο Πούτιν για όλα αυτά; «Είμαι πολύ πλούσιος, με την έννοια ότι ο ρωσικός λαός μου εμπιστεύτηκε δύο φορές την ηγεσία ενός τόσο σπουδαίου έθνους σαν την Ρωσία. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος πλούτος μου», έχει πει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Independent.ie

Διαβάστε επίσης: 

Graceful: Η ύποπτη κίνηση του superyacht του Πούτιν και το μυστήριο των 200 δισ. δολαρίων

Οι σκοτεινές διαδρομές του χρήματος που έκαναν τον Αμπράμοβιτς δισεκατομμυριούχο

Τελικά τι είναι οι ολιγάρχες; Ποιοι είναι και πώς πλούτισαν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News