Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 12:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι σκοτεινές διαδρομές του χρήματος που έκαναν τον Αμπράμοβιτς δισεκατομμυριούχο

Οι σκοτεινές διαδρομές του χρήματος που έκαναν τον Αμπράμοβιτς δισεκατομμυριούχο

Φως στα σκοτεινά deals μέσω των οποίων ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρομάν Αμπράμοβιτς έχτισε μια περιουσία δισεκατομμυρίων επιχειρεί να ρίξει έρευνα του BBC.

Ο ιδιοκτήτης της έγινε πλούσιος αφότου αγόρασε μια πετρελαϊκή εταιρεία από τη ρωσική κυβέρνηση σε έναν «στημένο» διαγωνισμό το 1995. Ο Αμπράμοβιτς πλήρωσε περίπου 250 εκατ. δολάρια για την Sibneft και μετά την πούλησε πίσω στη ρωσική κυβέρνηση αντί 13 δισ. δολαρίων το 2005, σύμφωνα με το BBC.

Οι δικηγόροι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία βάση σε ισχυρισμούς ότι απέκτησε την περιουσία του μέσω παράνομων πράξεων. Ο Αμπράμοβιτς μπήκε στη λίστα των κυρώσεων της βρετανικής κυβέρνησης, λόγω των σχέσεών του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως γράφει το BBC, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει ήδη παραδεχθεί σε βρετανικό δικαστήριο ότι «λάδωσε» προκειμένου να προχωρήσει το deal της Sibneft. Το 2012 τον μήνυσε στο Λονδίνο ο πρώην συνέταιρός του, Μπόρις Μπερεζόφσκι.

Ο Αμπράμοβιτς κέρδισε τη δίκη αυτή, αλλά περιέγραψε ενώπιον του δικαστηρίου πώς ο αρχικός διαγωνισμός για τη Sibneft ήταν «στημένος» υπέρ του και πώς έδωσε στον Μπερεζόφσκι 10 εκατ. δολάρια για να πληρώσει αξιωματούχο του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με έγγραφο το οποίο απέκτησε το BBC Panorama από εμπιστευτική πηγή, η ρωσική κυβέρνηση εξαπατήθηκε με αποτέλεσμα να χάσει 2,7 δισ. δολάρια στο deal της Sibneft, κάτι που επιβεβαιώνεται και από έρευνα που πραγματοποίησε το 1997 το ρωσικό κοινοβούλιο. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι ρωσικές αρχές ήθελαν να κατηγορήσουν τον Αμπράμοβιτς για απάτη.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον επιχειρηματία να προστατεύεται από τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, ο οποίος και έδωσε εντολή να σταματήσουν οι έρευνες και οι διώξεις σε βάρος του.

Ο Αμπράμοβιτς παρέμεινε στον στενό κύκλο του Κρεμλίνου και μετά την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία, το 2000.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Αμπράμοβιτς: H «πτώση» του αυτοκράτορα ήταν προδιαγεγραμμένη

Αμπράμοβιτς: Προς πώληση η Τσέλσι – Στα θύματα του πολέμου τα χρήματα

Επιμένει το ελληνικό ενδιαφέρον για την Chelsea: Η άγνωστη ιστορία του Νικ Κάντι με τον Αμπράμοβιτς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News