Business & Finance Σάββατο 12/03/2022, 18:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Πού πήγαινε το σκάφος του όταν πέρασε από το Ιόνιο

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Πού πήγαινε το σκάφος του όταν πέρασε από το Ιόνιο

Στο Μαυροβούνιο έστειλε τελικά το αξίας 600 εκατ. δολαρίων γιοτ του, το Solaris, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, ελπίζοντας να το προστατεύσει από την κατάσχεση, αφότου το όνομά του μπήκε στη λίστα με τις κυρώσεις της Βρετανίας. 

Το σκάφος, που έφυγε άρον-άρον από ναυπηγείο της Βαρκελώνης πριν από μερικές ημέρες, εμφανιζόταν χθες στο MarineTraffic να πλέει στο Ιόνιο, μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, προς άγνωστο προορισμό. 

Τελικά, το πλήρωμα έδωσε ως προορισμό του σκάφους το λιμάνι Τίβατ του Μαυροβουνίου, όπου και πλέον εντοπίζεται στα συστήματα εντοπισμού πλοίων. ampramovits-pos-glitose-sto-para-pente-to-skafos-poy-ton-prostateyei-apo-peirates-pyrayloys-drone-kai-paparazzi0

Το Μαυροβούνιο δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και αναμένεται να ενταχθεί το 2025. Έτσι, ο Ρώσος ολιγάρχης ελπίζει ότι το σκάφος του δεν κινδυνεύει με κατάσχεση εκεί. 

Την περασμένη εβδομάδα, το Μαυροβούνιο προσυπέγραψε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, όμως στην πράξη, το μόνο που έχει κάνει είναι να απαγορεύσει τις ρωσικές πτήσεις. 

Το μήκους 140 μέτρων Solaris, που πλέει με σημαία των Βερμούδων, παραδόθηκε στον Αμπράμοβιτς μόλις πέρυσι. Βέβαια, είναι ένα από τα δύο εντυπωσιακά superyachts που έχει στην κατοχή του ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, καθώς το αξίας 590 εκατ. δολαρίων Eclipse είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα σκάφη στα ανά τον κόσμο λιμάνια.

ampramovits-pos-glitose-sto-para-pente-to-skafos-poy-ton-prostateyei-apo-peirates-pyrayloys-drone-kai-paparazzi1

Παρότι μικρότερο από το Eclipse, το Solaris έχει 18 καμπίνες σε οκτώ decks και απαιτεί προσωπικό 60 ατόμων για να προσφέρει ένα άνετο ταξίδι σε έως και 36 φιλοξενούμενους.

ampramovits-pos-glitose-sto-para-pente-to-skafos-poy-ton-prostateyei-apo-peirates-pyrayloys-drone-kai-paparazzi2

Έχει, βέβαια, ό,τι θα περίμενε κανείς από το superyacht ενός κροίσου με περιουσία 13 δισ. δολαρίων, από γυμναστήριο και σπα έως μεγάλη πισίνα και beach club, καθώς και 20 jet ski και τουλάχιστον ένα ελικόπτερο.

ampramovits-pos-glitose-sto-para-pente-to-skafos-poy-ton-prostateyei-apo-peirates-pyrayloys-drone-kai-paparazzi3

Για τους πιο περιπετειώδεις, διαθέτει και υποβρύχιο, το οποίο τους επιτρέπει να εξερευνήσουν τον βυθό χωρίς καν να βραχούν. Μάλιστα, το υποβρύχιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως όχημα διαφυγής για τον ίδιο τον Αμπράμοβιτς στην περίπτωση πειρατείας ή κάποιας άλλης ανάγκης, καθώς είναι προσβάσιμο μέσω ενός ασφαλισμένου διαδρόμου.

ampramovits-pos-glitose-sto-para-pente-to-skafos-poy-ton-prostateyei-apo-peirates-pyrayloys-drone-kai-paparazzi4

Με δυνατότητες παγοθραυστικού, αυτός ο «Γολιάθ» των θαλασσών διαθέτει σύστημα εντοπισμού πυραύλων, αλεξίσφαιρα παράθυρα και θωρακισμένη προστασία. Σαν το Eclipse, διαθέτει μέχρι και σύστημα anti-paparazzi, το οποίο χρησιμοποιεί λέιζερ για να εντοπίζει τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και να εμποδίζει τις λήψεις τους, αφού τα υπέρυθρα φώτα του το «κρύβουν» από τους αδιάκριτους φακούς. 

Σε αυτά τα συστήματα ασφαλείας έρχεται να προστεθεί και το anti-drone, που εντοπίζει «εισβολείς» έως και 20 χιλιόμετρα μακριά και δίνει τις συντεταγμένες τόσο του drone όσο και του πιλότου του.  

Διεθνές κυνήγι για τα superyachts

Ο Αμπράμοβιτς είναι ανάμεσα στους επτά Ρώσους ολιγάρχες για τους οποίους η Βρετανία αποφάσισε να «παγώσει» τα περιουσιακά τους στοιχεία, λόγω των δεσμών τους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος έχει κατ΄ επανάληψη αρνηθεί ότι έχει σχέσεις με το Κρεμλίνο. 

Οι γαλλικές και ιταλικές αρχές έχουν δεσμεύσει τις τελευταίες ημέρες τρία superyachts Ρώσων δισεκατομμυριούχων, συνολικής αξίας άνω των 225 εκατ. δολαρίων. 

Άλλοι ολιγάρχες προσπαθούν να προστατεύσουν τα σκάφη τους δίνοντας εντολή στους καπετάνιους να καταφύγουν στις Μαλδίβες, όπου η κυβέρνηση δεν έχει συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ ή με την Ε.Ε. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να δεσμεύσουν τα σκάφη, τα ιδιωτικά τζετ και τα πολυτελή διαμερίσματα των ολιγαρχών που σχετίζονται με τον Πούτιον. «Ερχόμαστε για τα κέρδη που βγάλατε που κακώς βγάλατε», είπε κατά την ομιλία State of the Union. 

«Θέλουμε ο Πούτιν να νιώσει την πίεση, θέλουμε οι άνθρωποι γύρω του να νιώσουν την πίεση», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αμπράμοβιτς: Πώς γλίτωσε στο παρά πέντε το σκάφος που τον προστατεύει από πειρατές, πυραύλους, drone και paparazzi

Η «πραγματική αγάπη» του Ιγκόρ Σέτσιν: Πώς έγινε ο δεύτερος σημαντικότερος άνθρωπος της Ρωσίας

Ο Αλίσερ Ουσμάνοφ έχασε το Dilbar: Όταν ο «σκληρός» της Ρωσίας εντυπωσίαζε τα Χανιά

Αλεξέι Μορντάσοφ: Ο πιο πλούσιος Ρώσος, το δεσμευμένος σκάφος και το τζετ για Σεϋχέλλες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News