Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 10:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται το θρίλερ του default για τη Ρωσία: Θέλει να πληρώσει, μπορεί όμως;

Συνεχίζεται το θρίλερ του default για τη Ρωσία: Θέλει να πληρώσει, μπορεί όμως;

Εντολή για την πληρωμή τόκων 117 εκατ. δολαρίων που έπρεπε να καταβάλει την Τετάρτη σε ομολογιούχους έδωσε η Ρωσία, σε μία προσπάθεια να αποφύγει την πρώτη στάση πληρωμών σε εξωτερικό χρέος της εδώ και έναν αιώνα. Όμως, όπως επισημαίνουν αναλυτές, δεν έχει αποφύγει ακόμα τον κίνδυνο ενός default. 

Και αυτό γιατί τα κεφάλαια τα οποία χρησιμοποίησε για να κάνει τις πληρωμές προέρχονται από «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της στο εξωτερικό, τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο των κυρώσεων, λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία. Επομένως, όπως σημειώνει το CNN, δεν είναι σαφές εάν οι επενδυτές θα λάβουν τα χρήματα. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ, είπε στο Russia Today ότι  η χώρα τήρησε τις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών. Όμως, «το πόσο πιθανό ή απίθανο είναι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας σε ξένο νόμισμα δεν εξαρτάται από εμάς», είπε, προειδοποιώντας ότι η πληρωμή μπορεί να μην περάσει, εάν οι ΗΠΑ δεν το επιτρέψουν. 

«Έχουμε τα χρήματα, κάναμε την πληρωμή, τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αμερικής», δήλωσε. 

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν την πληρωμή. 

Τα κουπόνια των δύο δολαριακών ομολόγων που έπρεπε να πληρωθούν χθες είναι το πρώτο crash test στην ικανότητα της Ρωσίας να εξυπηρετεί τα χρέη της, καθώς βρίσκεται υπό σοβαρές οικονομικές κυρώσεις. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι στην περίπτωση που οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την πληρωμή, θα καταβάλει τα χρήματα σε ρούβλια, αντί για δολάρια. Όμως, η Fitch ξεκαθάρισε χθες ότι κάτι τέτοιο θα συνιστά default. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μία περίοδος χάριτος 30 ημερών για αυτές τις πληρωμές, οι οποίες όμως είναι οι πρώτες από πολλές που θα πρέπει να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Στις αρχές Απριλίου θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα 2 δισ. δολαρίων. 

Πρακτικά, η Μόσχα βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς έχει τα χρήματα για να κάνει τις πληρωμές, όμως δεν έχει πρόσβαση στα μισά από τα αποθεματικά της, συνολικού ύψους 315 δισ. δολαρίων, λόγω των κυρώσεων της Δύσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

D – Day σήμερα για τη Ρωσία; Τι θα σημάνει η πρώτη χρεοκοπία από την επανάσταση των Μπολσεβίκων

Τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η Ρωσία

Fitch: Έρχεται χρεοκοπία της Ρωσίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News