Business & Finance Τετάρτη 22/12/2021, 19:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Πόσο βιώσιμο είναι το ιταλικό χρέος χωρίς το ΡΕΡΡ;

Reuters: Πόσο βιώσιμο είναι το ιταλικό χρέος χωρίς το ΡΕΡΡ;

Νέα ερωτηματικά διατυπώνονται ως προς τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης που ευνόησαν τις πλέον υπερχρεωμένες οικονομίες του ευρώ, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ανάλυση του Reuters.  

Και αυτό, καθώς το ιταλικό κρατικό χρέος αυξήθηκε από το 134,8% του ΑΕΠ το 2019 στο 153,5% φέτος. Οι αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων αξίας 250 δισ.ευρώ στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ από το Μάρτιο του 2020 συγκράτησαν το κόστος δανεισμού, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να κρατιέται χαμηλότερα σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, κοντά στο 0,90%. 

Ομως, η προοπτική του τερματισμού του ΡΕΡΡ στα τέλη Μαρτίου του 2022 έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για το χρέος της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. «Είναι πολύ πιθανόν οι ιταλικές αποδόσεις να αρχίσουν να κινούνται ξανά ανοδικά, εάν η ΕΚΤ σταματήσει τις αγορές ιταλικών ομολόγων. Η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα», αναφέρει ο Ζέσπερ Ράνγκβιντ, καθηγητής Οικονομικών στο Business School της Κοπεγχάγης. 

«Εάν η ΕΚΤ σταματήσει τις αγορές ή αποσύρει τη δέσμευσή της να “κάνει ό,τι είναι εφικτό”, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα αυξηθεί ξανά, δημιουργώντας ξανά την επικίνδυνη σχέση εξάρτησης των τραπεζών από το εθνικό κρατικό χρέος», προειδοποιεί ο Τζον Κοσρέιν, διδάκτωρ του Hoover Institution στο Stanford. 

Το βάρος της αναζήτησης λύσης ενδεχομένως να πέσει ξανά στον Μάριο Ντράγκι, νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας. Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν η Ιταλία καταφέρει να κάνει αποτελεσματική και σωστή χρήση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα δοθούν στην χώρα έως το 2026, με την προϋπόθεση ότι θα ανταποκριθεί στους όρους πολιτικής των Βρυξελλών. 

«Η ανησυχία μου έγκειται στο γεγονός μήπως τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προβάλουν αντιρρήσεις με αποτέλεσμα πολλές μεταρρυθμίσεις να μην εγκριθούν», σημειώνει ο Λορέντζο Κοντόνιο, πρώην αξιωματούχος του Ιταλικού υπουργείου Οικονομικών. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρόνια χαμηλά επιτόκια βοήθησαν την Ιταλία να θωρακιστεί στις «καταιγίδες» των αγορών. Η Ρώμη πλήρωσε 4,5% του ΑΕΠ της για να εξυπηρετήσει το χρέος της το 2007, οπότε η αναλογία χρέους/ΑΕΠ ανερχόταν στο 104%, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Το 2020, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μειώθηκε στο 3,3% του ΑΕΠ παρά το γεγονός ότι το χρέος της διογκώθηκε στο 156%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News