Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 20:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.E.: Απαγορεύει στους τρεις κορυφαίους οίκους να αξιολογούν την Ρωσία και τις επιχειρήσεις της

E.E.: Απαγορεύει στους τρεις κορυφαίους οίκους να αξιολογούν την Ρωσία και τις επιχειρήσεις της

Η Ε.Ε. απαγόρευσε στους κορυφαίους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να κάνουν αξιολογήσεις για την Ρωσία και τις επιχειρήσεις της, στο πλαίσιο των κυρώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. 

«Οι κυρώσεις αυτές θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τις οικονομικές πιέσεις στο Κρεμλίνο και θα υπονομεύσουν την ικανότητά του να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας», σημειώνει η Κομισιόν. 
  
Οι τρεις κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης S&P Global, Moody’s και Fitch κινδυνεύουν να χάσουν τις άδειές τους να λειτουργούν στην Ε.Ε., εάν παραβιάσουν την απαγόρευση αυτή. Και οι τρεις οίκοι έχουν ήδη αποσύρει ή διακόψει τις αξιολογήσεις τους για μία σειρά ρωσικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων. Ο S&P Global απέφυγε οιοδήποτε σχόλι, η Fitch ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται πλήρως με τους νέους κανονισμούς, ενώ η Moody’s απέφυγε να ανταποκριθεί σε οιοδήποτε σχέδιο ή να απαντήσει σε email. 

Στα υπόλοιπα μέτρα του πακέτου κυρώσεωντης Ε.Ε. περιλαμβάνεται και απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων χάλυβα, κίνηση που ισοδυναμεί με χαμένα έσοδα της τάξης των 3,3 δισ.ευρώ για την Ρωσία. 

Προβλέπεται επίσης και απαγόρευση στις εξαγωγές πολυτελών ειδών, όπως πολυτελή αυτοκίνητα και κοσμήματα, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των εύπορων προσώπων που έχουν δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι οποίοι υποβάλονται σε καθεστώς κυρώσεων.

Τα νέα μέτρα λαμβάνουν χώρα μία μόλις ημέρα προτού η Ρωσία κληθεί να αποπληρώσει το πρώτο διεθνές ομολογιακό της ομόλογο που λήγει από τότε που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις της Δύσης. Εάν η πληρωμή του ομολόγου δεν γίνει έως τις 15 Απριλίου, δηλ. μετά την περίοδο χάριτος, τότε θα η Ρωσία θα κηρύξει την πρώτη στάση αποπληρωμής χρέους της εδώ και έναν αιώνα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Απαγόρευση των εξαγωγών ειδών πολυτελείας στη Ρωσία – Δασμοί σε ρωσικά προϊόντα

Γιατί η ρωσική οικονομία κινδυνεύει να πάει 30 χρόνια πίσω  
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News