Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 13:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Απαγόρευση των εξαγωγών ειδών πολυτελείας στη Ρωσία – Δασμοί σε ρωσικά προϊόντα

Βρετανία: Απαγόρευση των εξαγωγών ειδών πολυτελείας στη Ρωσία – Δασμοί σε ρωσικά προϊόντα

Την απαγόρευση των εξαγωγών ειδών πολυτελείας προς τη Ρωσία, όπως και την επιβολή δασμών ύψους στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων αξίας 900 εκατ. στερλινών, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η Μεγάλη Βρετανία. 

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα απαγορεύσει την εξαγωγή ειδών πολυτελείας στη Ρωσία και θα επιβάλει νέο δασμούς ύψους 35% στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων αξίας 900 εκατ. στερλινών.

Η λίστα περιλαμβάνει τα προϊόντα όπως σίδηρος, χάλυβας, λιπάσματα, ξύλο, ελαστικά, σιδηροδρομικά δοχεία, τσιμέντο, χαλκός, αλουμίνιο, ασήμι, μόλυβδος, σιδηρομεταλλεύματα, υπολείμματα/απόβλητα τροφίμων, ποτά, οινοπνευματώδη ποτά, ξύδι, γυαλί και γυάλινα σκεύη, δημητριακά, ελαιουχικοί σπόροι, χαρτί και χαρτόνι, μηχανήματα, έργα τέχνης, αντίκες, δέρματα από γούνα και τεχνητή γούνα, πλοία και λευκά ψάρια.

Η απαγόρευση των εξαγωγών θα τεθεί σε ισχύ σύντομα, όπως και άμεσα θα καθορισθεί ποια προϊόντα θα επηρεάζονται, ωστόσο σε αυτά πιθανότατα θα περιλαμβάνονται προϊόντα υψηλής ραπτικής, έργα τέχνης και πολυτελή οχήματα.

Πολλές βρετανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών Jaguar Land Rover και Aston Martin και της εταιρείας πολυτελών ειδών και ενδυμάτων Burberry, έχουν ήδη δηλώσει ότι κλείνουν προσωρινά τα καταστήματα τους στη Ρωσία ή αναστέλλουν την προμήθεια αγαθών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα αγαθά που υπόκεινται σε πρόσθετο δασμό 35% επιλέχθηκαν για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στη Βρετανία και να μεγιστοποιηθεί αντίστοιχα στη ρωσική οικονομία.

«Οι νέοι δασμοί μας θα απομονώσουν περαιτέρω τη ρωσική οικονομία από το παγκόσμιο εμπόριο, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα επωφελείται από το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες τους οποίους δεν σέβεται», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι διακόπτει κάθε εξαγωγική χρηματοδότηση προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εκδίδει πλέον νέες εγγυήσεις, δάνεια ή ασφάλειες για τις εξαγωγές. Η υπάρχουσα έκθεση της Βρετανίας στη Ρωσία μέσω του οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων της ανέρχονται περίπου σε 100 εκατ. λίρες.

Τα νέα αυτά μέτρα έρχονται μετά από μια σειρά οικονομικών κυρώσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως αντίποινα στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ αργότερα στη διάρκεια της ημέρας αναμένονται περαιτέρω κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών. 

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι πραγματοποιεί μια «ειδική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό και την «αποζωνοποίηση» της Ουκρανίας, κάτι που το Κίεβο και οι σύμμαχοί του αποκαλούν αβάσιμο ως επιχείρημα και πρόσχημα προκειμένου να εισβάλλει στην Ουκρανία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News