Business & Finance Τετάρτη 20/10/2021, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ανησυχητική

Γιατί η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ανησυχητική

Η πανδημία της Covid-19 δεν ταρακούνησε μόνο την παγκόσμια δημόσια υγεία αλλά προκαλεί και χάος στην οικονομία, με διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και ελλείψεις εργατικού δυναμικού δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στην αγορά εργασίας γίνονται πιο έντονες, με πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείπουν οικειοθελώς τις θέσεις τους, την ώρα που η ζήτηση για εργαζόμενους αυξάνεται, καθώς ανοίγουν ξανά οι οικονομίες.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η αλλαγή δημογραφικών στοιχείων, όπως η γήρανση και η συνταξιοδότηση των εργαζομένων, είναι ένας παράγοντας πίσω από τις ελλείψεις, όπως επίσης οι έλεγχοι στα σύνορα και τα όρια στη μετανάστευση, καθώς και οι απαιτήσεις για καλύτερες αμοιβές και ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.
Για παράδειγμα, τα τελευταία εργασιακά δεδομένα στις ΗΠΑ δείχνουν ότι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι να φύγουν από τη δουλειά τους ή να αλλάξουν εργασία. Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξαν ότι υπήρχαν 10,4 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ενώ ο αριθμός των ατόμων που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους αυξήθηκε στα 4,3 εκατομμύρια, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2000, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία.

Οι τομείς που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τους εργαζομένους που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους ήταν οι τομείς φιλοξενίας και τροφίμων, το χονδρικό εμπόριο και η εκπαίδευση.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ, με πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν έλλειψη εργαζομένων. Πρόκειται για μία εξέλιξη άκρως ανησυχητική, καθώς επιδεινώνει τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο, με τις βασικές βιομηχανίες να αγωνίζονται να ανακτήσουν τη δυναμική τους λόγω έλλειψης εργαζομένων ή πρώτων υλών.

Αυτό διαταράσσει τόσο τα τοπικά όσο και τα παγκόσμια δίκτυα παραγωγής και εφοδιασμού, εμποδίζοντας την οικονομική ανάπτυξη και προκαλώντας ελλείψεις προϊόντων και υπηρεσιών για τους καταναλωτές.

Οι ειδικοί αξιολογούν τον πιθανό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η έλλειψη εργαζομένων στις οικονομίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωζώνης. Τονίζουν επίσης ότι ενώ η πανδημία έχει υπογραμμίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού, οι ρίζες αυτών των προβλημάτων βρίσκονται στην προ-πανδημίας εποχή.

«Η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων είναι αποτέλεσμα πιο θεμελιωδών εξελίξεων στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της ING.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News