Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 12:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Η ανεργία υποχώρησε στα προ πανδημίας επίπεδα  

Βρετανία: Η ανεργία υποχώρησε στα προ πανδημίας επίπεδα  

Χαμηλότερα από το επίπεδο πριν από την πανδημία έφθασε το ποσοστό ανεργίας στη Μεγάλη Βρετανία για το διάστημα των τριών μηνών έως τον περασμένο Ιανουάριο, σε μια περίοδο κατά την οποία η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλωνόταν με γεωμετρική πρόοδο και οι μισθοί αυξάνονταν ταχύτερα του αναμενομένου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), το ποσοστό ανεργίας το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου υποχώρησε στο 3,9%, από το 4,1% τους προηγούμενους τρεις μήνες, ελαφρώς χαμηλότερα από το 4% που εκτιμούσαν οι αναλύσεις.  

Τα σημερινά στοιχεία δεν μοιάζει πιθανό να αμβλύνουν τις ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας (συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη) για τον πληθωρισμό που έχει εκτιναχθεί από την αντίστοιχη εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και τα προβλήματα που υποχωρούν μεν εξακολουθούν να υφίστανται δε στις αλυσίδες εφοδιασμού. 

Ο μέσος όρος των απολαβών για το ίδιο διάστημα ενισχύθηκε κατά 4,8% σε ετήσια βάση, υψηλότερα από τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 4,6%.

Αν και μετά βίας συμβαδίζει με τον ρυθμό του πληθωρισμού -ισοδυναμεί με 0,1% αύξηση μισθών σε πραγματικούς όρους με χρήση του προτιμώμενου ποσοστού πληθωρισμού της ONS- αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αύξηση των αμοιβών σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Παράλληλα σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ έφθασε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας τους τρεις μήνες έως τον Φεβρουάριο στις 1,318 εκατομμύρια, υποδεικνύοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν πολλοί εργοδότες και επιχειρήσεις.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται «σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις», την ώρα που οι απολύσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News