Business & Finance Πέμπτη 21/10/2021, 15:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 19 μηνών οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας  

Μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκε το ρεκόρ της δημιουργίας 10,4 εκατ. νέων θέσεων εργασίας

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 19 μηνών οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας  

Η εικόνα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης. Τελευταία ένδειξη οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Οκτωβρίου, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 6.000, στις 290.000, ένα χαμηλό από τα μέσα Μαρτίου του 2020. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν μια ελαφρά άνοδο στις 300.000 νέες αιτήσεις. 

Το νούμερο αυτό συνιστά χαμηλό πανδημίας, ενώ είναι η δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κατά την οποία οι νέες αιτήσεις πέφτουν υπό των 300.000.

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ κάνει μεν αργά βήματα προς την ανάκαμψή της, ωστόσο έχει καλύψει πολύ από το χαμένο έδαφος. Αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι στα μέσα του Απριλίου της περυσινής χρονιάς οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας σε μια εβδομάδα είχαν ανέλθει σε 6,149 εκατ. Η σύγκριση με τα σημερινά στοιχεία μόνο αισιόδοξα μηνύματα μπορεί να αποφέρει, κυρίως διότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ θεωρείται ότι είναι υγιής, όταν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κυμαίνονται μεταξύ των 250.000 με 300.000.

Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, όταν ανακοινώθηκαν μόλις 194.000 νέες προσλήψεις. Επί του παρόντος, η αγορά εργασίας υπολείπεται κατά σχεδόν 5 εκατ. Θέσεις, σε σχέση με την κορύφωσή της τον Φεβρουάριο του 2020. 

Να σημειωθεί επίσης ότι μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκε το ρεκόρ της δημιουργίας 10,4 εκατ. νέων θέσεων εργασίας, σε έναν μήνα κατά τον οποίο καταγράφηκαν 7,7 εκατ. άνεργοι Αμερικανοί. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News