Business & Finance Κυριακή 19/12/2021, 19:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Γιατί οι μισθοί στην Ευρώπη δεν αυξάνονται περισσότερο

S&P: Γιατί οι μισθοί στην Ευρώπη δεν αυξάνονται περισσότερο

Τις υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις της τελευταίας δεκαετίας και πλέον παίρνουν οι Αμερικανοί εργαζόμενοι, καθώς οι «παρενέργειες» της πανδημίας προκαλούν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Στην Ευρώπη, όμως, οι μισθολογικές αυξήσεις κάθε άλλο παρά ακολουθούν τους ρυθμούς αυτούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Ratings, οι μισθοί που ορίζονται από διαπραγματεύσεις αυξήθηκαν κατά 1,5% το 2021. 

Αντίστοιχα, για παράδειγμα, τα στοιχεία του Bureau of Labor Statistics για τον Νοέμβριο δείχνουν ότι το ωρομίσθιο των Αμερικανών εργαζόμενων αυξήθηκε κατά 4,8% τον τελευταίο χρόνο. Και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Conference Board, οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα δώσουν και νέες αυξήσεις 3,9% το 2022. 

Όλα αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ με φόντο μία μεγάλη πτώση του ποσοστού της ανεργίας κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς η χώρα εξακολουθεί να μετρά 4 εκατομμύρια λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα. Καθώς το εργατικό δυναμικό είναι τόσο μικρότερο από ό,τι ήταν προ-κορωνοϊού, οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας είναι πλέον σοβαρές και επιτείνοντας λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας. 

Διαφορετική η εικόνα στην Ευρώπη 

Στην Ευρώπη, όμως, η αγορά εργασίας προστατεύτηκε από αυτού του είδους τις εντάσεις από τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις. 

Οι μηχανισμοί αυτοί επέτρεψαν στην απασχόληση στην Ευρωζώνη να ανακάμψει γρήγορα, σημειώνει η S&P. Από τις 5 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν την άνοιξη του 2020 με τα lockdowns, οι 4,7 εκατ. είχαν ήδη ανακτηθεί έως το τρίτο τρίμηνο του 2021. 

Και το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό έχει επιστρέψει στα προ-κρίσης επίπεδα στην  Ευρωζώνη, την ώρα που παραμένει κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο στις ΗΠΑ (και μάλιστα παρότι εκεί η ανάκαμψη του ΑΕΠ είναι γρηγορότερη). 

Οι μισθολογικές αυξήσεις στην Ευρώπη 

Αυτή  η ομαλή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη μεταφράζεται σε ήπιες μισθολογικές αυξήσεις, όπως σημειώνει η S&P. Οι μισθοί που καθορίζονται από διαπραγματεύσεις αυξήθηκαν κατά 1,5% το 2021, έναντι αύξησης 1,9% τον προηγούμενο χρόνο. 

Πάντως, η S&P διαπιστώνει ότι η Ευρώπη πλησιάζει και πάλι την κατάσταση της πλήρους απασχόλησης όπου πήγαινε πριν από τον κορωνοϊό. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επικαλούνται τις ελλείψεις προσωπικού ως λόγο για τον περιορισμό της παραγωγής τους. 

Με το ποσοστό της ανεργίας να βρίσκεται κοντά στο δομικό επίπεδό του (7,6% το 2021, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ), η S&P εκτιμά ότι δικαιολογείται μία επιτάχυνση των μισθολογικών αυξήσεων στο 2-2,5%. 

Και όπως σημειώνει, σε αυτό το εύρος κινούνται οι αυξήσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση ή έχουν ήδη αποφασιστεί στη Γερμανία για τον επόμενο χρόνο. Εάν ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία αυξηθεί κατά 25% το 2022, όπως προτείνει η κυβέρνηση, αυτό θα ωφελήσει μόνο το 2% των εργαζομένων. Άρα κανείς πρέπει να κοιτάζει αυτή την αύξηση με φόντο την αύξηση του 1,9% που έχουν ήδη διαπραγματευτεί τα σωματεία στη Γερμανία για το 14% των εργαζόμενων στη χώρα για το 2022, όπως τονίζουν οι αναλυτές. 

Αυτές οι αυξήσεις δικαιώνουν τις προβλέψεις της S&P για μικρές μόνο μισθολογικές αυξήσεις στην Ευρώπη το 2022. Άρα, όσο οι τελευταίες ανατιμήσεις δεν οδηγούν και σε αύξηση των μισθών, οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι προσωρινός, μοιάζουν ασφαλείς. Σύμφωνα με την S&P, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περισσότερο χρόνο σε σχέση με τις άλλες κεντρικές τράπεζες ώσπου να αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό από τις μισθολογικές αυξήσεις μέσω αυξήσεων στα επιτόκια. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Χατζηδάκης: Το α’ εξάμηνο του 2022 θα αποφασιστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού

Οι 7 κανόνες για να ανεβάσετε τον μισθό σας

Μπεζ Βιβλίo Fed: Γενικευμένη αύξηση των τιμών τον Οκτώβριο – Αυξήσεις μισθών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News