Business & Finance Τρίτη 28/12/2021, 14:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η αχίλλειος πτέρνα της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία

ΗΠΑ: Η αχίλλειος πτέρνα της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία

Περίπου 21 μήνες μετά την επέλαση της πανδημίας, η ανεργία στις ΗΠΑ δεν αγγίζει πλέον αστρονομικά ποσό, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη εργαζομένων. Τους προηγούμενους μήνες, οι οικονομολόγοι συμφωνούσαν πως η έλλειψη οφείλεται στην αδυναμία ορισμένων να επιστρέψουν στη δουλειά τους λόγω των υποχρεώσεων στο σπίτι και για να φροντίζουν τα παιδιά που δεν είχαν σχολείο.

Ωστόσο, φαίνεται πλεον πως η δυναμική έχει αλλάξει και ο λόγος είναι διαφορετικός: πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η συνταξιοδότηση αλλάζει την αγορά εργασίας

Το ποσοστό συμμετοχής των Αμερικανών στην αγορά εργασίας είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Το Νοέμβριο ανερχόταν στο 61,8%, έχοντας ανακάμψει από τα χαμηλά των προηγούμενων μηνών. Ωστόσο, το Φεβρουάριο του 2020 ανερχόταν στο 63,3%. Μπορεί αυτή η διαφορά να μην φαίνεται μεγάλη, μεταφράζεται όμως σε εκατομμύρια ανθρώπων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις διάφορες ηλικιακές ομάδες σημειώθηκαν μεγάλεςε διακυμάνσεις. Ενδεικτικά, το ποσοστό συμμετοχής των Αμερικανών άνω των 55 ετών στην αγορά εργασίας υποχώρησε στο 38,4% τον Νοέμβριο σε σχέση με 40,3% το Φεβρουάριο του 2020.

Ποιοι οδηγούνται σε πρόωρη συνταξιοδότηση

Ορισμένοι Αμερικάνοι άνω των 55 ετών ευνοήθηκαν από την άνοδο των αγορών και της αξίας των τιμών των κατοικιών. Συνεπώς, έχοντας εξασφαλίσει μία περιουσία επέλεξαν την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Άλλοι, όμως, υποχρεώθηκαν να βγουν εκτός της αγοράς εργασίας με άδειες άνευ αποδοχών ή με απολύσεις. Όχι μόνο βρέθηκαν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της πανδημίας, αλλά παράλληλα έμειναν και άνεργοι. Για τους ανθρώπους αυτούς, η επιστροφή στην αγορά εργασίας μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Ο μεγαλύτερος φόβος των CEOs προκαλεί… έκπληξη

«Εξαφανίζεται» η μεσαία τάξη – Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News