Business & Finance Δευτέρα 5/04/2021, 19:39
ΗΠΑ

Δασμούς – αντίποινα στους ψηφιακούς φόρους ετοιμάζουν οι ΗΠΑ σε έξι χώρες

Δασμούς – αντίποινα στους ψηφιακούς φόρους ετοιμάζουν οι ΗΠΑ σε έξι χώρες

Σε ανταποδοτικούς δασμούς ύψους 1 δισ.δολαρίων ετησίως προχωρούν οι ΗΠΑ εναντίον έξι χωρών επειδή επιβάλουν φόρους σε αμερικανικές εταιρείες Διαδικτύου. 

Στο πλαίσιο αυτό, αγαθά από Αυστρία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Ινδία και Τουρκία που εισάγονται στις ΗΠΑ αναμένεται να υποστούν δασμούς της τάξης του 25% ετησίως, σύμφωνα με έγγραφα από το γραφείο της Αμερικανίδας Εκπροσώπου σε θέματα Εμπορίου. Οι δασμοί έρχονται ως αντίποινα απέναντι στις παραπάνω χώρες, οι οποίες φορολογούν αμερικανικές εταιρείες του Διαδικτύου, όπως Facebook και Amazon.com. 

Σε καθεμία από τις έξι χώρες, οι ΗΠΑ προτείνουν την επιβολή δασμών αντίστοιχων με το ποσό των φορολογικών εσόδων που κάθε χώρα θα εισπράττει από τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Η συνολική αξία των δασμών ετησίως υπολογίζεται γύρω στα 900 εκατ.δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. 

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εξετάζει την επιβολή ενός παγκόσμιου ψηφιακού φόρου στις τεχνολογικές, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους μεμονωμένους φόρους που επιβάλει η κάθε χώρα ξεχωριστά, όμως ακόμη δεν έχει επιτευχθεί σχετική συμφωνία. Οι ΗΠΑ έχουν μεν δεσμευθεί να ακολουθήσουν τη διαδικασία του ΟΟΣΑ, όμως προς το παρόν διατηρούν την επιλογή για μονομερείς κινήσεις. Η αμερικανική Ενωση Εταιρειών στον χώρο του Διαδικτύου – με μέλη όπως Amazon, Facebook και Google της Alphabet – χαιρέτισαν την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Retaliatory Tariffs

The U.S. is proposing duties on hundreds of millions of dollars in imports.

Source: U.S. Trade Representative

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News