Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 15:21
BUSINESS & FINANCE

Οι εταιρείες – σκουπίδια που ανέκαμψαν στην πανδημία

Από την Casinο έως τη CMA

Οι εταιρείες – σκουπίδια που ανέκαμψαν στην πανδημία

Μέχρι και λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας θεωρούνταν από τους οίκους αξιολόγησης ως «σκουπίδια». Κατά πολλούς δε, αποτελούσαν εταιρείες – φαντάσματα, οι οποίες έχουν ξεπεραστεί από τις οικονομικές εξελίξεις.

Όμως, ο κορωνοϊός φαίνεται ότι άλλαξε το ρου της ιστορίας τους, καθώς οι αλλαγές στις καταναλωτικές συμπεριφορές των πολιτών συνέδραμαν σημαντικά στην αύξηση της κερδοφορίας και στη βελτίωση των προοπτικών τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγμα της γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Casinο, της ισπανικής εταιρείας λιανεμπορίου Distribuidora Internacional de Alimentacions, της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής επίπλων κήπου Keter Group, της γερμανικής εταιρείας συσκευασιών Kloechner Pentaplast και της γαλλικής ναυτιλιακής CMA.

Η κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω είναι το γεγονός ότι μέσα στην πανδημία κατάφεραν να βελτιώσουν αισθητά το πιστωτικό τους προφίλ, να ενισχύουν την κερδοφορία τους και να τύχουν γενναίων αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.

Οι εταιρείες – σκουπίδια που ανέκαμψαν στην πανδημία-1

«Κάποιες απ’ αυτές τις εταιρείες απέκτησαν πρόσβαση στις αγορές, χάρη στα εύρωστα αποτελέσματα και στην πώληση περιουσιακών στοιχείων» επισημαίνει ο Benjamin Sabahi, επικεφαλής αναλυτής της Spread Research. «Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μόλις ξεκινήσει η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και έχουμε τα πρώτα μετα-Covid αποτελέσματα».

Φυσικά, στη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το «πλημμύρισμα» ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς τα υπερ-χαλαρά νομισματικά μέτρα οδήγησαν σε αισθητή μείωση του κόστους δανεισμού.

Τι θα γίνει όμως, όταν τα μέτρα αρχίσουν να αίρονται και η φθηνή ρευστότητα αρχίσει να αποσύρεται;

Οι προκλήσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι μεγάλες τόσο για όσες εταιρείες έχουν «βαρύ» χρέος όσο και γι’ αυτές που είναι απαλλαγμένες από τέτοιου είδους βάρη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Θέλετε να μαθαίνετε όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τον κόσμο; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News